Home Lumumba krijgt half plein

Lumumba krijgt half plein

  • Gepubliceerd op: 14 augustus 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout
Lumumba krijgt half plein

Op 30 juni jongstleden is het Bastionplein in Brussel omgedoopt in Patrice Lumumbaplein.

Het is in België het eerste officiële eerbewijs voor de man die in 1960 de regeringsmacht in Congo overnam van de Belgische kolonisator en die op 17 januari 1961 werd vermoord door interne vijanden, met medewerking van diezelfde oud-kolonisator.

Het Bastionplein ligt op de grens van twee gemeenten: Brussel-Stad en Elsene. Alleen de Brusselse helft heet nu Lumumbaplein, terwijl het gedeelte in Elsene zijn oude naam behoudt. Activisten voerden jarenlang campagne om juist in Elsene een plein naar Lumumba vernoemd te krijgen. In deze gemeente ligt, direct naast het Bastionplein, een buurt waar veel mensen van Congolese origine wonen en die dezelfde naam heeft als een wijk in Kinshasa: Matonge. Actievoerders verzamelden zich jaarlijks op 17 januari op een pleintje achter de Sint-Bonifatiuskerk en hingen een zelfgemaakt bordje op met ‘Lumumbaplein’. Dit bordje werd steevast verwijderd door de politie.

De gemeente Elsene heeft nooit gehoor willen geven aan de wens van de activisten, maar vindt het prima dat buurgemeente Brussel-Stad dit nu wel doet. Volgens burgemeester Dominique Dufourny was het plein achter de kerk ongeschikt voor grote bijeenkomsten, maar is het Brusselse Bastionplein ‘een ideale plek’.

Ook in Antwerpen gaan nu stemmen op om Lumumba een straat of plein te geven. Een motie van drie linkse partijen haalde het niet, maar burgemeester Bart De Wever zal het voorstel voorleggen aan de straatnamencommissie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.