Home Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2024

Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2024

  • Gepubliceerd op: 6 juli 2024
  • Laatste update 10 jul 2024
  • 2 minuten leestijd
Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2024

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2024 is vandaag bekendgemaakt in dagblad Trouw. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Uit een lijst van meer dan 350 historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2024:

  • Karin Amatmoekrim, In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet (Prometheus)
  • Bas von Benda-Beckmann, Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis (Querido)
  • Michal Citroen, Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik (Alfabet)
  • Jaap Cohen, De bolle Gogh. Biografie (Querido)
  • Benjamin Duerr, De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde (Atlas Contact)
  • Rick Honings, De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (Prometheus)
  • Daan Nijssen, Alle wegen leiden naar Babel. De voorgeschiedenis van de zijderoute (Omniboek)
  • Bob Pierik, Zo veel leven voor de deur. Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw (Meulenhoff)
  • Mark Schaevers, De levens van Claus (De Bezige Bij)
  • Robin te Slaa, De Rapaille Partijen. Antipolitieke sentimenten 1918-1931 (Boom Uitgevers)

Jury 2024

De jury van 2024 wordt gevormd door:

Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hans Renders, hoogleraar Geschiedenis en theorie aan de RUG; Fresco Sam-Sin, oud-directeur van het Taalmuseum en verbonden aan OVT; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum; Daniëlle Slootjes, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA en Harm Stevens, conservator bij het Rijksmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer. In dit interview vertelt ze over haar liefde voor historische boeken.

Uitreiking

Op 8 september wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Op 27 oktober 2024 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2024 uitgereikt door juryvoorzitter Gerdi Verbeet tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer