Home Lichaam Indonesische Che Guevara gevonden

Lichaam Indonesische Che Guevara gevonden

  • Gepubliceerd op: 14 december 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jan Lepeltak
  • 2 minuten leestijd

Indonesië is in de greep van een oud mysterie rond onafhankelijkheidsstrijder Tan Malaka. Het lichaam van deze Indonesische Che Guevara werd officieel nooit teruggevonden. Maar daar is nu, zestig jaar na zijn dood, verandering in gekomen. Op 12 september jongstleden werd in het dorpje Selopanggung in Oost-Java een lichaam opgegraven. Botresten werden overgevlogen naar Jakarta. Daar is het DNA vergeleken met dat van Tan Malaka’s nicht Ida Munir.

Twee maanden lang bleef het resultaat van het onderzoek onbekend. Op de jaarlijkse Heldendag op 10 november werd eindelijk de uitslag geopenbaard. Negen van de veertien DNA-kenmerken kwamen overeen. Hiermee lijkt eindelijk het mysterie rond Malaka’s dood te zijn opgelost.

De in 1896 in West-Sumatra geboren Tan Malaka sleet een groot deel van zijn leven in Nederland. Hij vertrok in 1913 naar Haarlem, waar hij tot 1919 studeerde aan de Rijkskweekschool. In Europa ontwikkelde Malaka het besef dat Indië middels een revolutie onafhankelijk moest worden.

Na zijn terugkeer in Indië werd Malaka actief in vakbonden en de communistische partij PKI. In 1922 was voor het koloniale bestuur de maat vol. De recalcitrante Malaka werd naar Nederland verbannen. In Nederland stond hij als derde op de kieslijst van de Communistische Partij Holland (CPH) voor de verkiezingen van de Staten-Generaal van Nederlands-Indië. Hij was de eerste inlander die zich verkiesbaar stelde, maar won geen zetel.

Malaka bleef een doorn in het oog van de Nederlanders en verbleef jarenlang in ballingschap in China en op de Filippijnen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte hij ook in onmin met die andere volksheld: Soekarno. Met zijn Persatuan Perjuangan (Vereniging van Strijd) keurde de revolutionair Malaka elke vorm van onderhandeling met Nederland af.

Als eerste president van Indonesië liet Soekarno Malaka in 1946 gevangenzetten. Na zijn vrijlating in 1948 mislukte Malaka’s terugkeer in de Indonesische politiek. Te midden van de chaos van de Politionele Acties liep Tan Malaka op 21 februari een Indonesisch legerkamp in Oost-Java binnen. Soldaten executeerden hem en begroeven hem in een bos.

Zijn communistische sympathieën maakten Tan Malaka tijdens het Soeharto-regime tot een vergeten held. Nog steeds is hij in sommige kringen omstreden. Malaka’s nabestaanden willen nu een monument voor hem oprichten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer
De route naar Jeruzalem
De route naar Jeruzalem
Artikel

Negen Nederlanders maakten een hachelijke pelgrimstocht naar Jeruzalem

Negen Nederlanders maakten in 1525 een pelgrimstocht naar Jeruzalem. En dat was niet zonder gevaar, zo blijkt uit hun verslagen. Ze werden lastiggevallen door rovers en bandieten. Bovendien raakten ze in het Heilige Roomse Rijk verzeild in de Boerenoorlog. ‘We hoorden getrommel en geweerschoten.’ Welgemoed vertrok de Delftse barbier Arent Willemsz op 26 april 1525...

Lees meer
Haille Selassie bij een wapenfabriek in Luik
Haille Selassie bij een wapenfabriek in Luik
Recensie

Wereldsteden van de Lage Landen: niets over Zwolle, wel over sekswerkers en hiphop 

Vijftig Nederlandse en Belgische steden komen aan bod in de bundel Wereldsteden van de Lage Landen. Het is een boeiende, maar nogal willekeurige verzameling verhalen.  De bundel heeft een opmerkelijke titel, omdat er op Brussel na geen steden in de Benelux te vinden zijn met meer dan een miljoen inwoners. Met wereldsteden bedoelen de samenstellers...

Lees meer