Home LEZERSFORUM: ‘Lodewijk Napoleon was slechts een paladijn’

LEZERSFORUM: ‘Lodewijk Napoleon was slechts een paladijn’

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout

DE STELLING VAN DEZE MAAND
‘We kunnen beter Lodewijk Napoleon dan Willem I als eerste koning herdenken’

OPMERKELIJK
‘De Lodewijk Napoleon-straten en -plantsoenen in Assen, Eindhoven en Oosterhout moeten worden omgedoopt.’
– M. Luijpen

Dit najaar begint de viering van 200 jaar monarchie. In 1813, nadat de Fransen het land hadden verlaten, kwam de latere koning Willem I aan in Scheveningen. Maar al eerder, tussen 1806 en 1810, zat Lodewijk Napoleon op de troon. Moet hij niet als eerste koning worden herdacht?
Nee, vindt 56 procent van de forumdeelnemers. ‘Lodewijk Napoleon was niet onze koning, maar slechts de paladijn van zijn broer, Napoleon Bonaparte,’ schrijft G. van Hall. Volgens A. Tanis gaat het bij de monarchieviering helemaal niet om Willem I: ‘We herdenken meer het Koninkrijk der Nederlanden. In 1813 werd Nederland een soevereine staat, alleen onderbroken door de Tweede Wereldoorlog.’
Veel respondenten vinden Lodewijk Napoleon geen ‘echte’ koning, omdat zijn troon rustte op Franse bajonetten. G.J. van der Veen schrijft: ‘We herdenken Seyss-Inquart toch ook niet?’
In de ogen van sommige deelnemers zijn echte Nederlandse koningen lid van het Huis van Oranje. ‘Lodewijk Napoleon was geen Oranje en is ons opgedrongen door zijn broer,’ schrijft Charles Stom van ’s Gravesande. ‘Willem I is koning geworden op uitnodiging van een – weliswaar door zichzelf geselecteerd – driemanschap. Hij zet de lijn van Oranje voort.’
Waar de een vindt dat Willem I meer democratische legitimiteit bezat dan Lodewijk Napoleon, ziet de ander geen verschil. ‘Ook Willem I is niet door het volk tot koning uitgeroepen, maar benoemd door een externe partij,’ schrijft A. Braun. Hij hoort bij de 39 procent die het wel een goed idee vindt om Lodewijk Napoleon als eerste koning te herdenken.
Deze groep respondenten wijst veelvuldig op de goede dingen die Lodewijk Napoleon tot stand heeft gebracht. ‘Het beste bewijs daarvoor is dat hij door Napoleon werd ontslagen, omdat hij in het belang van de Hollanders handelde,’ schrijft J.L. Verbeek.
Volgens R.B.C. Schouten heeft Nederland zijn staatsrechtelijke structuur te danken aan de Fransman. ‘Willem I was meer een passant.’ René Wedel stelt dat de Oranje-koningen simpelweg het pad konden volgen dat Lodewijk Napoleon had geëffend. A. van de Staaij vindt dat Lodewijk zelfs ‘meer goeds heeft gedaan voor Nederland dan de Oranjes’.

EENS   39 %
ONEENS  56 %
GEEN MENING 5 %

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.