Home Lezersforum: ‘Historie moet je zien, ruiken en voelen’

Lezersforum: ‘Historie moet je zien, ruiken en voelen’

  • Gepubliceerd op: 26 januari 2011
  • Laatste update 07 apr 2020

‘Een museum is een gebouw met een ingang en zalen. Ik ga ernaartoe voor de sfeer en het zwerfgenot. Dat ontbreekt in een virtueel museum.’ B.F. Bosch betreurt de beslissing van het kabinet om de subsidie voor het Nationaal Historisch Museum in te trekken, waardoor het voorlopig alleen op internet bestaat. Van de 164 respondenten is 54 procent het oneens met de stelling, die luidt: ‘Het NHM heeft geen gebouw nodig.’ Achtendertig procent is het ermee eens.


Veel respondenten vinden dat internet niet zo’n intense ervaring biedt als een stenen museum. ‘Een museum waar je naartoe kunt gaan, alleen, met je gezin of met een schoolklas, dat brengt geschiedenis tot leven,’ schrijft J.M. Spatgens. ‘Historie moet je zien, ruiken en voelen,’ vindt A.L.M. van Dijk. ‘Zij moet tastbaar zijn en niet enkel digitaal.’ P. Veenhof denkt dat een virtueel museum ‘niet de beoogde aandacht van het publiek zal krijgen’. Bovendien, schrijft W.N. Grimme, is voor veel ouderen de drempel te hoog.

Volgens F. Diepgrond is een gebouw nodig om ‘een bindende en gemeenschappelijke beleving’ van het verleden tot stand te brengen. ‘Een webpagina kan nooit die uitstraling hebben.’ J.C.G. Schmitz vindt de bezuiniging op het NHM getuigen van ‘Hollands dedain voor het eigen verleden. Elk zichzelf respecterend land heeft een fraai gebouw voor zijn nationale historie.’ Van G.J. van der Veen verdient het NHM een plaats ‘in het midden des lands, met eigen treinstation’.

Daar is M. Eebes het niet mee eens. ‘Eén museum is een kinderachtig idee, net als “nationale” geschiedenis. De historie komt in andere musea genoeg aan de orde.’ Ook J.W. Bouman vindt dat ‘bestaande collecties al voldoende informatie geven’. Hij zou het geld dat wordt bespaard op het NHM liever aan ‘algemene cultuur’ uitgeven. R. Janse stelt: ‘Ik, de belastingbetaler, heb er even geen geld voor over.’

Tot slot zijn er de fans van internet, die een tastbaar museum ouderwets vinden. ‘Gewoon interactief maken,’ vindt R.B.C. Schouten. ‘Er zijn genoeg gebouwen met oude troep.’ O.J. Boerrigter spreekt van ‘een unieke gelegenheid om de geschiedenis de toekomst in te trekken en bereikbaar te maken voor iedereen’. Ook I. Kooman denkt dat een virtueel NHM ‘veel meer mensen’ zal trekken. Hij ziet nog meer voordelen: ‘Het is sneller te realiseren, er zijn geen duurbetaalde directeuren nodig en ook geen politieke strijd over locaties.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer