Home Lezersforum: ‘Handen af van de Antillen’

Lezersforum: ‘Handen af van de Antillen’

  • Gepubliceerd op: 16 maart 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout
Lezersforum: ‘Handen af van de Antillen’

Forumdeelnemers zijn verdeeld over de stelling: ‘De Nederlandse Antillen horen eerder thuis bij Venezuela dan bij Nederland.’ De grootste groep – 49 procent – is het er niet mee eens. Daarentegen zou 36 procent van de 205 deelnemers het geen gek idee vinden als Den Haag de eilanden overdroeg aan het Zuid-Amerikaanse buurland.


‘Zoals de Waddeneilanden horen bij Nederland, zo horen de Benedenwindse Eilanden bij Venezuela,’ schrijft J.C.T.H. Quik. ‘Dagelijks wordt verse vis door Venezolanen aan de kade van Willemstad gebracht, en de raffinaderij kan olie uit Venezuela verwerken.’ Ook J. Jansen wijst op het ‘drukke handelsverkeer’ tussen de Antillen en hun buurland. Bovendien zijn er tussen de landen grote overeenkomsten. ‘Het Spaans vormt geen barrière. Ook zijn er nauwelijks culturele verschillen.’ Volgens L.M. van der Stempel zijn de Antillen ‘een Zuid-Amerikaans land met de daarbij behorende mores’.

D.R. Gorter vindt dat Nederland zijn laatste koloniale bezit moet loslaten. ‘Waarom moeilijk doen om een stukje grond ver bij ons vandaan? Die tijd zijn we hopelijk ontgroeid.’ Voor anderen telt het Nederlandse eigenbelang. ‘Overname met schulden en bijbehorende zaken zou welkom zijn,’ aldus J. Schoonenberg. En A. Timmermans schrijft: ‘Alles wat ons van dat gedoe af kan helpen is mij goed. Wel met een forse afscheidspremie.’

Voor de meeste deelnemers die vóór de stelling stemmen, is een blik op de kaart voldoende. ‘Geografisch horen de Benedenwindse Eilanden tot Venezuela, zoals de Falklands bij Argentinië horen,’ aldus W. de Gelder. ‘De geografie spreekt duidelijke taal,’ vindt ook T.J.M. Kolfschoten. ‘Maar ik zou het de Antillianen niet toewensen.’ De reden: Chávez.

Het ondemocratische regime in Caracas is voor veel forumdeelnemers reden om het met de stelling oneens te zijn. Volgens F.L. Laarhoven zien de Antillianen zelf Venezuela als een bedreiging. I.J.J.M. Dercks merkt op: ‘Wij kunnen meer van de Antillen maken dan Venezuela.’

De vaakst genoemde reden om geen afstand te doen van de eilanden is de historie. ‘De Antillen waren al Nederlands bezit ver voordat er sprake was van de staat Venezuela,’ aldus N. Oostindier. ‘De sterke historische band met Nederland is overduidelijk,’ vindt ook J.G.M. Peeters.

Tot slot zijn er deelnemers die de stelling aanmatigend vinden. Zoals A.J. Kelder het verwoordt: ‘Alleen de bewoners van de Antillen zelf kunnen deze vraag beantwoorden.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer