• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2010

  Lezersforum: ‘Handen af van de Antillen’

  49 procent vindt dat Venezuela van de eilanden moet afblijven

  Door: Bas Kromhout

  Forumdeelnemers zijn verdeeld over de stelling: ‘De Nederlandse Antillen horen eerder thuis bij Venezuela dan bij Nederland.’ De grootste groep – 49 procent – is het er niet mee eens. Daarentegen zou 36 procent van de 205 deelnemers het geen gek idee vinden als Den Haag de eilanden overdroeg aan het Zuid-Amerikaanse buurland.


  ‘Zoals de Waddeneilanden horen bij Nederland, zo horen de Benedenwindse Eilanden bij Venezuela,’ schrijft J.C.T.H. Quik. ‘Dagelijks wordt verse vis door Venezolanen aan de kade van Willemstad gebracht, en de raffinaderij kan olie uit Venezuela verwerken.’ Ook J. Jansen wijst op het ‘drukke handelsverkeer’ tussen de Antillen en hun buurland. Bovendien zijn er tussen de landen grote overeenkomsten. ‘Het Spaans vormt geen barrière. Ook zijn er nauwelijks culturele verschillen.’ Volgens L.M. van der Stempel zijn de Antillen ‘een Zuid-Amerikaans land met de daarbij behorende mores’.

  D.R. Gorter vindt dat Nederland zijn laatste koloniale bezit moet loslaten. ‘Waarom moeilijk doen om een stukje grond ver bij ons vandaan? Die tijd zijn we hopelijk ontgroeid.’ Voor anderen telt het Nederlandse eigenbelang. ‘Overname met schulden en bijbehorende zaken zou welkom zijn,’ aldus J. Schoonenberg. En A. Timmermans schrijft: ‘Alles wat ons van dat gedoe af kan helpen is mij goed. Wel met een forse afscheidspremie.’

  Voor de meeste deelnemers die vóór de stelling stemmen, is een blik op de kaart voldoende. ‘Geografisch horen de Benedenwindse Eilanden tot Venezuela, zoals de Falklands bij Argentinië horen,’ aldus W. de Gelder. ‘De geografie spreekt duidelijke taal,’ vindt ook T.J.M. Kolfschoten. ‘Maar ik zou het de Antillianen niet toewensen.’ De reden: Chávez.

  Het ondemocratische regime in Caracas is voor veel forumdeelnemers reden om het met de stelling oneens te zijn. Volgens F.L. Laarhoven zien de Antillianen zelf Venezuela als een bedreiging. I.J.J.M. Dercks merkt op: ‘Wij kunnen meer van de Antillen maken dan Venezuela.’

  De vaakst genoemde reden om geen afstand te doen van de eilanden is de historie. ‘De Antillen waren al Nederlands bezit ver voordat er sprake was van de staat Venezuela,’ aldus N. Oostindier. ‘De sterke historische band met Nederland is overduidelijk,’ vindt ook J.G.M. Peeters.

  Tot slot zijn er deelnemers die de stelling aanmatigend vinden. Zoals A.J. Kelder het verwoordt: ‘Alleen de bewoners van de Antillen zelf kunnen deze vraag beantwoorden.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen