• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 9/2015

  Koning Willem I in 10 besluiten

  Door: Paul Brood en Arjan Poelwijk

  Koning Willem I had een enorme werklust. Tijdens zijn regeerperiode, van 1813 tot 1840, nam hij duizenden besluiten – samen goed voor een archief van bijna een kilometer planklengte. Een selectie van tien bijzondere wetten.

  1
  Loterij

  6 december 1813
   
  Op 30 november 1813 komt prins Willem Frederik – de latere Willem I - aan op het strand van Scheveningen. Het Driemanschap, dat sinds het vertrek van de Fransen Nederland uit naam van de prins heeft bestuurd, stopt met regeren.

  Het eerste besluit dat daadwerkelijk in aanhef en ondertekening is uitgevaardigd door ‘Willem Frederik […] Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden’ dateert van 6 december 1813. Het gaat om bepalingen over de Nationale Loterij. Zo besluit Willem om de naam te wijzigen in Nederlandsche Loterij, in plaats van Hollandsche Loterij.
   
   

  2
  Willems-Orde

  30 april 1815
   
  Op 26 april 1815 vraagt Willem de Hoge Raad van Adel om advies. Hij wil weten hoe een ordeteken voor een militaire en civiele orde eruit moet zien en hoe de wapenspreuk zou moeten luiden.

  Willem reageert hiermee op een brief van de commissaris-generaal van het departement van Oorlog, generaal J.W. Janssens. Die is namelijk benaderd door een aantal officieren die al vóór de onafhankelijkheid van Nederland zijn onderscheiden met een buitenlandse decoratie voor dapperheid. Janssens moet voor hen ontheffing vragen bij Willem. De nieuwe grondwet bepaalt namelijk dat zij geen buitenlandse ordetekenen mogen aannemen zonder toestemming van de vorst.

  Janssens pleit ook voor een ridderorde voor civiele en militaire deugden. Willem heeft hier wel oren naar. Met een eervolle militaire onderscheiding kan Nederland naar zijn idee mooi aansluiten bij de traditie in andere Europese landen.

  Zo komt op 30 april 1815 de Militaire Willems-Orde tot stand. Deze onderscheiding is bedoeld voor militairen in dienst van het Koninkrijk die grootse daden van heldenmoed, beleid en trouw hebben verricht. Ook nu nog wordt de Militaire Willems-Orde uitgereikt, het laatst op 4 december 2014 aan majoor Gijs Tuinman.
   
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen