Home Kohl-koning en Gruppe 47

Kohl-koning en Gruppe 47

  • Gepubliceerd op: 23 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Laven

Voor fascinerende Duitse geschiedenis hoef je bepaald niet diep in het verleden te wroeten. Dat blijkt ook op het Duitslandweb. Daar heb je zelfs twee soorten geschiedenis: gewone geschiedenis en geschiedenis na 1990. Actualiteit en het verleden gaan hier hand in hand. Dit is mooi te zien wanneer je de tientallen kleurrijk geïllustreerde dossiers aanklikt. Diverse onderwerpen komen aan bod: wat is er nog over van Checkpoint Charlie, een reportage over Berlijn, waar de geschiedenis op straat ligt, de hedendaagse samenwerking tussen Nederland en Duitsland, of het roemruchte actiejaar 1968, toen studentenleider Rudi Dutschke werd neergeschoten.

Het Duitslandweb biedt informatie over actuele politieke thema’s, de Nederlands-Duitse betrekkingen en nieuws uit de samenleving. Bovendien heeft het een overzicht van de recente geschiedenis. De website is een initiatief van het Duitsland Instituut Amsterdam, de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Duitsland-programma Hoger Onderwijs, en wordt gemaakt in samenwerking met het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland.

Informatie genoeg. De rubriek ‘Vandaag in de Duitse media’ volgt het nieuws van onze oosterburen op de voet, en ook boekrecensies en columns ontbreken niet. Eerst naar de quiz, eens even zien of het überhaupt nodig is de kennis van de recente Duitse historie op te vijzelen. De bedoeling is om in twee minuten zo veel mogelijk vragen goed te beantwoorden, zoals: ‘Wat maakte een ontspanning van de internationale betrekkingen tussen 1923 en 1928 mogelijk?’ En: ‘Door wie werd Gruppe 47 opgericht?’ Als de twee minuten om zijn, verschijnt de score in beeld en kun je doorklikken naar de toelichting op de antwoorden.

De vele links naar relevante sites geven de site de nodige diepgang. De teksten zijn helder en informatief geschreven. Door de integratie tussen economische, politieke en sociale ontwikkelingen biedt Duitslandweb een mooi overzicht van de turbulente jongste verleden van het land.

Het verhaal over de Duitse geschiedenis van Duitsland begint op deze site in 1815, met de oprichting van de Duitse Bond. Via de revolutie van 1848 komt Bismarck in beeld: ‘Door middel van een paar diplomatieke kunststukjes en drie oorlogen kreeg Bismarck gedaan wat in 1848 niet was gelukt: de realisatie van de Duitse eenheid.’ Dat is nog eens kort en bondig samenvatten.

De naoorlogse bondskanseliers staan overzichtelijk op een rijtje en krijgen evenals andere historische hoofdrolspelers een korte toelichting. Naast hun politieke daden staan ook een paar markante citaten. ‘Tussen de socialistische DDR en de imperialistische BRD bestaat geen eenheid en zal er ook nooit eenheid bestaan. Dat is net zo evident als het feit dat de regen naar beneden valt,’ aldus Erich Honecker, in oktober 1989 vlak voor de val van de Muur afgezet als leider van de DDR. Maar het mooiste citaat komt van Helmut Kohl: ‘Ik ben eigenlijk de Kohl-koning. Meer Kohl kun je je eenvoudigweg niet voorstellen.’

Ook een klein beetje cultuur komt op deze site aan bod, namelijk de geschiedenis van de Duitse film. Hierbij nog een anekdote om nooit te vergeten, of hij nu waar gebeurd is of niet. Joseph Goebbels vroeg regisseur Fritz Lang directeur te worden van de Duitse filmstudio’s. Lang dacht er mooi van af te komen met het argument dat zijn grootouders Joods waren. Maar dan kende hij Goebbels nog niet: ‘Wij bepalen wel wie er Joods zijn!’ Lang vluchtte naar het buitenland.

www.duitslandweb.nl

Rotterdam
De Tijdlijn Rotterdam vat het rijke verleden van de Maasstad samen in 439 gebeurtenissen. Hij begint met de aanvallen van de Noormannen in 838 en eindigt in 2005 met het kunstwerk Panorama Rotterdam. Alle thema’s zijn voorzien van een mooie illustratie uit het gemeentearchief. Het is wel aan te raden de tijdbalk flink uit te zoomen; dat maakt het geheel een stuk overzichtelijker.
www.gemeentearchief.rotterdam.nl

Nederlands-Indië
Begrippenlijsten zijn altijd handig. De website www.nedindie.nl beschrijft ruim 1150 begrippen uit de geschiedenis van Nederlands-Indië en de VOC. De wapenfeiten van belangrijke personages staan overzichtelijk op een rijtje, meestal voorzien van een plaatje. Ook tal van Indische woorden staan uitgelegd. Wist u bijvoorbeeld dat gambir een struik is die door de bevolking van Sumatra en West-Borneo gekauwd werd?
www.nedindie.nl

ANP-radionieuws
Ongeveer 1,5 miljoen uitgetypte teksten van ANP-radiobulletins uit de jaren 1937 tot 1989 zijn gedigitaliseerd door de Koninklijke Bibliotheek. Talloze grote en kleine gebeurtenissen uit deze decennia komen aan bod, en ook de eigen aantekeningen van de nieuwslezer zijn op de scans te lezen. Het bulletin van 7 september 1966 bracht wel heel groot nieuws: ‘Een van de Beatles heeft zijn haar kort laten knippen. Het is John Lennon, die in een nieuwe film de rol van een soldaat moet spelen.’
www.kb.nl/anpradiobulletins

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.