Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi.

Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes.

De nazi’s onderscheidden zich door hun bruine kleding. Toch had de kleur van het SA-uniform een praktische oorsprong. Nazi-activist Gerhard Rossbach kocht in 1924 een overschot aan bruine shirts op, die eigenlijk bedoeld waren als tropenpak voor Duitse troepen in Oost-Afrika. Maar zo werd het nazi-bruin geboren.

De leider van Cuba Fidel Castro (rechts) droeg als communist een eenvoudigere variant van het militaire uniform. Zijn olijfgroene pak werd een symbool voor communistische leiders wereldwijd.

De Chinese leider Mao Zedong schudt de Amerikaanse president Richard Nixon de hand in een typisch Mao-pak, dat ook andere Chinese politici droegen. Het was gebaseerd op het jasje dat Sovjetleider Jozef Stalin vaak droeg, dat weer was bedoeld als de tegenhanger van het westerse pak. Het was een symbool voor proletarische eenheid.

Mahatma Gandhi koos voor de eenvoudige Indiase dhoti. Als leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging riep hij Indiërs op zelf kleding te maken om niet afhankelijk te zijn van de productie van de Britse kolonisator. Het symbool van zijn beweging was dan ook het spinnewiel.

Het Libische staatshoofd Muammar Gaddafi droeg aan het begin van zijn dictatuur voornamelijk een militair uniform. Later begon hij zichzelf als een belangrijk mode-icoon te zien en verkleedde hij zich soms meerdere keren per dag. Ook verwerkte hij politieke statements in zijn kleding, zoals het symbool voor Afrikaanse eenheid.

Bondskanselier Angela Merkel had haar eigen uniform. Altijd een colbert met knopen, een ketting en platte schoenen. Wel varieerde zij oneindig met de kleuren van het jasje. Over de betekenis van de kleuren zijn allerhande theorieën. Zo zou groen optimisme en kalmte betekenen en droeg ze blauw bij serieuze gesprekken.