Home Kleine Geschiedenis Quiz juli 2003

Kleine Geschiedenis Quiz juli 2003

  • Gepubliceerd op: 2 juli 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Houwink ten Cate
  • 3 minuten leestijd

Hoe staat het met uw historische kennis? Elk jaar organiseert dit blad samen met de Volkskrant en Andere Tijden de Grote Geschiedenis Quiz. Bereid u voor op deze quiz en oefen mee.



 

Hij was zesentwintig jaar toen hij bloed spuwde, en de artsen voorzagen zijn rasse dood. Toen nam de tuberculeuze theologiestudent het heft in eigen handen: hij sprong in het ijskoude Donau-water, en dat herhaalde hij drie keer per week gedurende 3 à 4 seconden. Hij werd priester, leefde nog vijftig jaar en zag het als zijn levensdoel door de natuurgeneeswijzen die hij grotendeels zelf ontwikkelde de medemens te helpen. Zonlicht, frisse lucht, water, velerlei kruiden en beproefde huismiddeltjes werden daarbij zijn helpers. Hij werd herhaaldelijk wegens kwakzalverij aangeklaagd, maar gelukkig was hij wijs genoeg om bij ernstig zieken de medische stand te hulp te roepen.

      Ook over heilzaam schoeisel had hij een mening: ‘Hoe vele mensen laten niet uit ijdelheid hun voeten verkommeren, doordat ze te nauwe schoenen dragen! Vroeg of laat zullen ze door ziekelijke afwijkingen of ernstig lijden voor deze ijdelheid zwaar moeten boeten. Door de verhinderde bloedtoevoer ontstaan stuwingen en soms zelfs kwaadaardige zweren.’ Een voorbeeld uit zijn kruidenleer: ‘Onder de tincturen (kruiden op brandewijn) van de huisapotheek is de bosbestinctuur een van de eerste en onontbeerlijkste. Hij bewijst in vele gevallen goede diensten en is een van de warmste vrienden van het onderlichaam.’

      Over het drinken van water: ‘In de allernieuwste tijd werd veel gesproken en geschreven over de effecten van het drinken van warm water, met name bij chronisch zieken. Ikzelf heb daarmee al jaren geleden mooie successen geboekt. Ere wien ere toekomt!’

      Ook de juiste voeding van het kind ging hem aan het hart: ‘Vlees is voor kinderen niet geschikt; het voert tot verhitting en een onreinheid van het bloed. De hoofdregel is dus: kies melk, fruit, groente, haver- en meelgerechten!’ De vraag is wie deze woorden sprak:

       a) dr. Hoffmann b) dr. Kneipp c) dr. Scholl d) dr. Vogel.  

Oplossing nummer 4: d) Przewalski. Deze Nikolai Michailovich Przewalski (1839-’88), een man van Poolse afstamming en kolonel in het Russische leger, maakte in opdracht van tsaar Alexander de Tweede één ontdekkingsreis naar oostelijk Siberië en drie naar Centraal-Azië, waarbij hij Tibet wilde bereiken. Door ziekte gedwongen moest Przewalski zijn tweede expeditie in Centraal-Azië afbreken; bij de Chinees-Russische grens schonk het hoofd van de douane, A.K. Tikhanov, hem de schedel en de vacht van een wild paard, dat door Kirgizische nomaden ongeveer 80 kilometer ten noorden van Gutschen was geschoten.

 

Winnaar van de vorige prijsvraag is G. van Schie uit Leiden.

Weet u de oplossing van deze maand? Inzendingen graag voor 6 augustus naar de redactie van ‘Historisch Nieuwsblad’, Postbus 256, 1110 AG Diemen, of redactiehn@vug.nl. Onder de juiste inzendingen verloten we ‘Het volle leven. Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek (1550-1800)’ door René van Stipriaan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.