Home Keizerin Sisi was niet mooi en geliefd

Keizerin Sisi was niet mooi en geliefd

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Monique Broeshart/ Wenen

Het Sisi-museum in Wenen heeft onlangs zijn collectie uitgebreid met 240 voorwerpen uit de privécollectie van Manfred Klauda uit München.

door Monique Broeshart/ Wenen

De voorwerpen, waaronder een 63-delige reisapotheek met cocaïnespuit, een toiletgarnituur, schilderdoos, zomerjurk en kinderschoentjes, zijn al gedeeltelijk in de bestaande tentoonstelling opgenomen. Vooral de cocaïnespuit trekt veel belangstelling. Vanaf 1880 werd cocaïne als pijnstiller gebruikt en ook Sigmund Freud prees het middel tegen ‘geestelijke en lichamelijke vermoeidheid’ en ‘melancholie’ in zijn boek Über Coca dat in 1884 verscheen. Maar in hoeverre keizerin Elisabeth daadwerkelijk verslaafd was, valt volgens historica en wetenschappelijk hoofd van het Sisi-museum Katrin Unterreiner niet te achterhalen.

Ook al zijn deze voorwerpen bij de ware Sisi-liefhebbers reeds bekend, het museum is erg trots op de nieuwe aanwinst en verwacht een toename in het aantal bezoekers. De museumdirectie grijpt de aankoop aan om de ‘mythe van de tragische keizerin’ bij te stellen. In tegenstelling tot Romy Schneider in de Sisi-films, was Elisabeth volgens Unterreiner niet de mooie, door het volk geliefde keizerin. Ze was juist egocentrisch, trok zich terug uit het publieke leven en voldeed niet aan het toenmalige schoonheidsideaal en modebeeld.

Verder zou onder andere uit ongepubliceerde correspondentie van keizer Maximiliaan blijken dat Sisi’s verstandhouding met haar schoonmoeder Sophie niet hatelijk was, maar juist harmonieus. Sisi zou de opvoeding van haar kinderen Gisela en Rudolf na het overlijden van haar dochter Sophie vrijwillig aan haar hebben overgelaten.

Unterreiner beroept zich mede op een studie van de populair-wetenschappelijke schrijfster Gabriele Praschl-Bichler. Dankzij een persoonlijke vriendschap met nakomelingen van de Habsburg-familie heeft Praschl-Bichler de correspondentie van Maximiliaan exclusief tot haar beschikking.
Volgens Elisabeth-biografe en gerenommeerd historica Brigitte Hamann is algemeen bekend dat Elisabeth anders was dan in de Sisi-films. Maar dat de relatie tussen Elisabeth en Sophie harmonieus was, gelooft ze niet: ‘Natuurlijk was de relatie officieel de allerbeste en Maximiliaan zou nooit schriftelijk iets anders beweren,’ stelt zij.

Praschl-Bichler beweert echter dat de leden van het koningshuis in politieke kwesties voorzichtig moesten zijn, maar dat ze in persoonlijke brieven ‘geen blad voor de mond namen’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer