Home Karel en Gerard Reve twee dagen opgesloten

Karel en Gerard Reve twee dagen opgesloten

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2015
  • Laatste update 04 apr 2023
  • Auteur:
    Eric Slot
  • 1 minuut leestijd
Karel en Gerard Reve twee dagen opgesloten

Nadat Gerard J.M. van het Reve was ondergedoken, werden zijn zoons Karel en Gerard gearresteerd.

Op 22 juni 1941 dook de vader van Gerard Reve onder. De Sicherheitsdienst was inderdaad naar hem op zoek. De Duitsers stonden regelmatig bij het gezin Van het Reve voor de deur aan de Jozef Israëlskade 116-1 in Amsterdam. Zijn zoons Karel en Gerard werden zelfs vastgezet om hen te bewegen het onderduikadres van hun vader te verraden.

Reve-biograaf Nop Maas weet niet wanneer dat was en Karel van het Reve noemt geen datum in zijn verslag van die arrestatie (Verzameld werk 1). De meldingsrapporten (deel 1 en deel 2) van de Amsterdamse politie uit het Stadsarchief geven uitsluitsel: op woensdag 26 november om 13.30 uur bracht de beruchte agent Wouter Mollis Karel en Gerard op en liet ze insluiten op bureau Pieter Aertszstraat. Daar bleven ze twee dagen vastzitten. Op 28 november werden ze naar bureau Nieuwe Doelenstraat gebracht. Na een paar dagen werden ze vrijgelaten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.