Home Kapotte koeling in Nationaal Archief

Kapotte koeling in Nationaal Archief

  • Gepubliceerd op: 24 september 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anne Huits

In april 2010 opende toenmalig president Ronald Venetiaan het gloednieuwe gebouw van het Nationaal Archief, met trots. Die trots mocht er zijn, schreef ik destijds, want het gebouw ‘voldoet aan de internationale eisen. Met een temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen de 45 en 55 procent beschikt het over omstandigheden die goed zijn voor oude papieren en slecht voor zilvervisjes en ander ongedierte.’ Nederland, geef onze oude stukken terug, klonk de roep van Suriname. Wij kunnen en zullen er nu zelf voor zorgen.


Dat was in april 2010. Nu, nog geen vier jaar later, kampt het Nationaal Archief met een koeling die nog maar een derde van de oorspronkelijke capaciteit produceert. Bezoekers kan men helaas na twaalf uur ’s middags niet meer ontvangen vanwege de stijgende temperatuur. Het laatste restje koeling wordt bewaard voor de depots waar de archieven zijn ondergebracht. De luchtvochtigheid probeert men met provisorische middelen op een aanvaardbaar peil te houden.

Het onderhoudscontract dat de installateur bij de oplevering in 2010 aanbood, werd nooit ondertekend en onderhoud geschiedt sindsdien op ‘afroepbasis’ – met andere woorden, wanneer er problemen optreden. En dan blijkt het vaak te laat. Dan zijn bijvoorbeeld de warmtewisselaars al poreus en kunnen de koelmiddelen niet meer optimaal rouleren.

De situatie is nu zodanig verergerd dat niet meer kan worden volstaan met het vervangen van de warmtewisselaars. Het systeem moet in zijn geheel worden vernieuwd. Kosten: ruim 500.000 Surinaamse dollars – omgerekend ongeveer 120.000 euro.

En terwijl de Surinaamse regering in de maand augustus naar verluidt meer dan 20 miljoen dollar spendeerde aan de organisatie van Carifesta (een uitgebreide festiviteit voor de omringende landen in het Caraïbisch gebied), terwijl de artiesten van de diverse landen hun koffers hebben gepakt en huiswaarts keren, terwijl de rookwolken van het spetterende vuurwerk langzaam optrekken en de enorme tribunes op het Onafhankelijkheidsplein worden afgebroken, kijkt het Nationaal Archief puffend en steunend uit naar een getekende bestelbon van de overheid. De levering van het koelingssysteem duurt drie maanden en de installatie twee weken. Het wachten is op het ministerie van Binnenlandse zaken, de vicepresident of de president.
 
Anne Huits is correspondent in Paramaribo

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer