Home Kapotte koeling in Nationaal Archief

Kapotte koeling in Nationaal Archief

  • Gepubliceerd op: 24 september 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anne Huits

In april 2010 opende toenmalig president Ronald Venetiaan het gloednieuwe gebouw van het Nationaal Archief, met trots. Die trots mocht er zijn, schreef ik destijds, want het gebouw ‘voldoet aan de internationale eisen. Met een temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen de 45 en 55 procent beschikt het over omstandigheden die goed zijn voor oude papieren en slecht voor zilvervisjes en ander ongedierte.’ Nederland, geef onze oude stukken terug, klonk de roep van Suriname. Wij kunnen en zullen er nu zelf voor zorgen.


Dat was in april 2010. Nu, nog geen vier jaar later, kampt het Nationaal Archief met een koeling die nog maar een derde van de oorspronkelijke capaciteit produceert. Bezoekers kan men helaas na twaalf uur ’s middags niet meer ontvangen vanwege de stijgende temperatuur. Het laatste restje koeling wordt bewaard voor de depots waar de archieven zijn ondergebracht. De luchtvochtigheid probeert men met provisorische middelen op een aanvaardbaar peil te houden.

Het onderhoudscontract dat de installateur bij de oplevering in 2010 aanbood, werd nooit ondertekend en onderhoud geschiedt sindsdien op ‘afroepbasis’ – met andere woorden, wanneer er problemen optreden. En dan blijkt het vaak te laat. Dan zijn bijvoorbeeld de warmtewisselaars al poreus en kunnen de koelmiddelen niet meer optimaal rouleren.

De situatie is nu zodanig verergerd dat niet meer kan worden volstaan met het vervangen van de warmtewisselaars. Het systeem moet in zijn geheel worden vernieuwd. Kosten: ruim 500.000 Surinaamse dollars – omgerekend ongeveer 120.000 euro.

En terwijl de Surinaamse regering in de maand augustus naar verluidt meer dan 20 miljoen dollar spendeerde aan de organisatie van Carifesta (een uitgebreide festiviteit voor de omringende landen in het Caraïbisch gebied), terwijl de artiesten van de diverse landen hun koffers hebben gepakt en huiswaarts keren, terwijl de rookwolken van het spetterende vuurwerk langzaam optrekken en de enorme tribunes op het Onafhankelijkheidsplein worden afgebroken, kijkt het Nationaal Archief puffend en steunend uit naar een getekende bestelbon van de overheid. De levering van het koelingssysteem duurt drie maanden en de installatie twee weken. Het wachten is op het ministerie van Binnenlandse zaken, de vicepresident of de president.
 
Anne Huits is correspondent in Paramaribo

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.