• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2009

  Kapers en piraten in de Gouden Eeuw

  Nederland kon piraterij niet alleen uitbannen

  Door: Liesbeth Sparks

  Nederlandse koopvaarders waren in de Gouden Eeuw kwetsbaar voor de aanvallen van zeerovers. Die brachten de economie grote schade toe. De Republiek zette oorlogsschepen en diplomaten in om haar handelsvloot te beschermen. Het probleem was echter te groot om door één land te worden opgelost.

  Kapen was legaal in de Gouden Eeuw

  Duinkerkse kapers staken in 1626 achttien Nederlandse haringschepen in brand. De brandstichters kwamen de bemanningsleden te hulp, maar eenmaal aan boord van de kaperschepen moesten dezen alsnog dobbelen over wie in welke volgorde overboord gegooid zou worden.

  Nederlandse schepen hadden in de Gouden Eeuw veel te lijden onder het geweld van kapers en piraten. Niet alleen in Azië en West-Indië, maar ook in Europese wateren. De grootste dreiging voor Nederlandse handels- en vissersschepen kwam in de eerste helft van de zeventiende eeuw van Duinkerkse kapers, die vooral opereerden voor de Vlaamse en Zeeuwse kust.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen