• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2001

  Jean Nelissen over de Tour de France

  ‘Zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac liep’

  Door: Jurryt van der Vooren

  De val van wielrenner Wim van Est in een ravijn in 1951 kwam niet alleen hard aan bij de renner. Het jaar markeerde de opkomst van Nederland in het grootste wielerevenement ter wereld. Wielerverslaggever Jean Nelissen vertelt over de geschiedenis van de Tour de France en de groeiende populariteit van het evenement in Nederland.

  ‘Zoals het hoort bij topsport, dook de commercie meteen op de val van de Nederlandse renner Wim van Est in het ravijn, 16 juli 1951. De verrukte sponsor Pontiac, van de horloges, plaatste de volgende dag deze advertentie: “Tik, tak, Pontiac. Wim van Est viel zeventig meter diep, zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac liep.”’
  Jean Nelissen (65) is een wandelende encyclopedie op wielergebied. Hij gaat deze zomer voor de dertigste keer naar Frankrijk. Hij doet geen rechtstreeks verslag meer van de tour, maar schrijft om de dag een column in NRC Handelsblad. Nelissen is de bekendste wielerverslaggever van ons land, dankzij zijn enorme kennis en zijn deskundige, bourgondische manier van becommentariëren. Legendarisch is zijn reactie op de televisie na een overwinning van sprinter Jeroen Blijlevens in 1995. Mart Smeets, door het dolle heen, riep: `Blijlevens! Blijlevens! Zeg me na, Nelissen! BLIJLEVENS!' En Nelissen zei het na, maar zonder een spoor van emotie, zo vlak als asfalt na een stoomwals.

  Waarom maakte de val van Wim van Est in het ravijn hier zoveel indruk?
  `Van Est en Wout Wagtmans zorgden begin jaren vijftig voor de tweede populariteitsgolf van de Tour in Nederland – de eerste was in 1936, toen Theo Middelkamp een zware etappe won. Van Est won in 1951 de etappe in Dax en mocht als eerste Nederlander de gele trui dragen. Hij kon de Tour niet winnen, maar probeerde zijn trui een aantal dagen te verdedigen. Tijdens de afdaling van de Aubisque viel hij in elke bocht, maar de eerste twee keer stond hij weer op – hij is niet voor een kleintje vervaard. De derde keer is hij door een lekke band met die gele trui het ravijn in gereden. Hij werd met aan elkaar geknoopte fietsbanden weer omhooggehesen. Dat was voor het inmiddels aanwezige tourlegioen in Nederland een buitengewoon shockerende ervaring.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen