• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 25 maart 2021

  ‘Je trekt luikjes open in die hoofden’

  Interview met Coen Verbraak

  Door: Bas Kromhout

  In een nieuwe televisieserie spreekt Coen Verbraak met Molukkers over hun pijnlijke geschiedenis met Nederland. Ook zijn eerdere oral history-documentaires gaan vaak over controversiële onderwerpen, belicht door de ogen van direct betrokkenen. Ondanks de emoties leveren Verbraaks interviews vaak een opvallend genuanceerd beeld op. ‘Ik leerde tijdens mijn studie geschiedenis dat een medaille minimaal twee kanten heeft en soms wel meer.’

  U maakte vier jaar geleden al een documentaire over de treinkaping door Molukkers bij De Punt in 1977. Is de nieuwe serie hiervan een uitvloeisel?

  ‘Het viel me op dat alle Molukkers met wie ik sprak die treinkapingen begrepen. Kijk, de gijzeling van de lagere school in Bovensmilde vinden de meesten ook niet kunnen. Dat je kinderen te grazen neemt. Maar bijna geen Molukker vindt dat die acties niet hadden gemogen. Ze geven de kapers eigenlijk groot gelijk. Vanuit Nederlands perspectief denk je dan: huh, hoezo? Dat was toch terrorisme? Ik heb er zelf ook nog wel moeite mee. Ik heb vaak gezegd: “Luister eens even, dit waren wel 51 mensen die part noch deel hadden aan jullie geschiedenis, en die werden drie weken in gijzeling gehouden. Dat kan toch niet?” Dan was het antwoord: “Het ging ook niet om die mensen, maar moet je kijken wat jullie ons hebben aangedaan!” Dat is een beetje de redenering, en die is voor de meeste Nederlanders moeilijk te volgen. Maar als je het vanuit hun standpunt bekijkt, en in een lange lijn plaatst, snap je het veel beter. Ik begrijp dat Molukse jongeren het niet konden aanzien dat hun ouders waren vertrapt door de Nederlandse regering en daar enorm onder leden.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen