Home Irak en Duitsland na de oorlog

Irak en Duitsland na de oorlog

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    PW

De Amerikaanse regering maakt te makkelijk de vergelijking tussen het huidige Irak en het Duitsland van na 1945. Dit betoogt Dick Schoonoord in ‘De bezetting van Irak en Duitsland in vergelijkend perspectief’, in het zestiende jaarboek van het NIOD. Het democratiseringssucces van toen zou de rechtvaardigende blauwdruk voor nu moeten zijn.

Ondanks een aantal overeenkomsten is het grote verschil echter dat de verslagen Duitse burgers de Amerikanen verwelkomden, en de Irakezen ze op dit moment liever kwijt dan rijk zijn. In Duitsland was wel enig gewelddadig verzet tegen de Amerikanen, maar de 39 doden die dat opleverde staan in schril contrast met de aantallen soldaten die in Irak zijn omgekomen nadat Bush daar de overwinning had geclaimd. Bovendien lijken de huidige Amerikaanse troepen niet voorbereid op de situatie na de oorlog – dit in tegenstelling tot 1945. (PW)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.