• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 8/2005

  In de media

  Door: Frans Smits

  Elke maand een selectie van historisch nieuws in de media. Deze keer: de spijtbetuiging aan Indonesië van minister Ben Bot en een verdwenen boek over de binnenlandse oorlog in Suriname.

  ‘Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zal op 17 augustus aanwezig zijn bij de viering van zestig jaar onafhankelijkheid van Indonesië in Jakarta.’ Met dit bericht openen op 26 julie alle kranten. ‘Een historisch stapje,’ zegt Indië-kenner Cees Fasseur in NRC Handelsblad, want nog nooit was een lid van de regering bij die festiviteiten. Nederland hanteert 27 december 1949 als de dag waarop afscheid werd genomen van de kolonie: toen werd de soevereiniteitsoverdracht ondertekend.

  De toespraak van Bot in Jakarta is voorzichtig. Nederland, zegt Bot, bevond zich ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ en hij betuigt zijn ‘diepe spijt’ voor al het leed dat de Nederlanders de Indonesiërs hebben aangedaan door de grootscheepse militaire operaties – de zogenoemde politionele acties – die in 1947 begonnen. Geen excuses.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen