• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2005

  In de media

  Door: Frans Smits

  ‘Toen moesten de joden oprotten. Wie nu…?’ ‘Vroeger vertrok hier de trein naar Auschwitz. Wanneer wordt de wereld wijzer?’ Alle media berichten erover op 20 september: Met medewerking van de Nederlandse Spoorwegen (NS) start het Centraal Joods Overleg (CJO) een antiracismecampagne.

  Op 66 stations komen posters die herinneren aan de deportaties van joden per trein naar de vernietigingskampen. Ruben Vis van het CJO tegen Trouw: ‘We hopen dat jongeren beseffen dat het niet altijd vanzelfsprekend is geweest om zelf je treinreis te kunnen kiezen.’

  Een week later heeft het CJO de posters aangepast. Geen foto’s meer, alleen nog maar tekst. Dit na protesten van sommige oorlogsgetroffenen die hevig geëmotioneerd raakten bij het zien van de foto’s op de posters. Op 29 september melden de meeste kranten op de voorpagina: ‘Nederlandse Spoorwegen betuigen spijt voor rol in Tweede Wereldoorlog’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen