Home In beeld: Korea

In beeld: Korea

  • Gepubliceerd op: 27 januari 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Lavèn

Zestig jaar geleden, op 25 juni 1950, viel communistisch Noord-Korea het zuiden binnen. Het conflict mondde uit in een uiterst bloedige oorlog waarin Noord-Korea en China streden tegen Zuid-Korea en een VN-troepenmacht, aangevoerd door de Verenigde Staten. Ook Nederland stuurde militairen. Van de 4748 soldaten kwamen er 121 om. Fotoverslag van een loodzware missie.

Met grote tegenzin geeft Nederland toe aan de VN-oproep aan alle lidstaten om op te treden in Korea. Nederland is oorlogsmoe en heeft zijn geld hard nodig voor de wederopbouw. Wanneer de Amerikanen de druk opvoeren, zegt Nederland een infanteriebataljon toe en begint honderden vrijwilligers te werven. Op 15 oktober 1950 wordt het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) opgericht. Commandant van het bataljon is majoor Marinus Den Ouden.

Nederland is ervan overtuigd dat de bijdrage aan de ‘politionele actie’ in Korea symbolisch zal zijn. ‘Voor de Kerst weer thuis’ klinkt het. In werkelijkheid is het voor de manschappen van het NDVN een bitterzware strijd. Het bataljon is zwaar onderbezet en wordt telkens ingezet om gaten in de verdediging te dichten. De vijandelijke overmacht en de extreme weersomstandigheden vergen het uiterste van de militairen.

In Nederland is, na aanvankelijke aandacht in de pers, weinig betrokkenheid bij het lot van de Korea-gangers. Slechts één parlementariër gaat bij de mannen op bezoek en niet meer dan één onafhankelijke reporter doet ter plaatse verslag. De meeste berichtgeving komt van legercorrespondenten. Hun berichten zijn nauwkeurig gecensureerd. Liever gebruiken kranten daarom snelle buitenlandse persbureau’s. Daardoor is er in de media wel aandacht voor de oorlog, maar nauwelijks voor de Nederlandse militairen.

Een van de legercorrespondenten is Wim Dussel. Zijn berichtgeving is weinig opzienbarend, maar zijn foto’s zijn zonder twijfel de indrukwekkendste die er van de Nederlandse troepen zijn gemaakt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.