Home Immigranten in Athene

Immigranten in Athene

  • Gepubliceerd op: 16 maart 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Freke Remmers

In de Klassieke Oudheid waren metoiken (immigranten) geïntegreerd in de Atheense gemeenschap, stelt Sara Wijma in haar proefschrift Joining the Athenian Community. Metoiken namen deel aan religieuze festivals en waren daarom lid van de polis. Toch hadden ze daarbinnen een aparte status. Dat is af te lezen aan hun specifieke rol in offerrituelen en processies.

Zo ontvingen de metoiken tijdens de Hephaisteia, een festival ter ere van de god Hephaistos, een deel van de offers, maar alleen rauw vlees. Ze moesten het dus elders consumeren. Daarentegen aten de Atheners het offervlees waarschijnlijk gezamenlijk tijdens een groot banket.

S.M. Wijma
Joining the Athenian Community. The Participation of Metics in Athenian Polis Religion in the Fifth and Fourth Centuries B.C.
354 p. Uitgegeven in eigen beheer.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.