Home IK BEN NU EENMAAL EEN DUITSER. SEBASTIAN HAFFNER. EEN BIOGRAFIE door Uw Soukop. 299 p. Aspekt, euro 26,-

IK BEN NU EENMAAL EEN DUITSER. SEBASTIAN HAFFNER. EEN BIOGRAFIE door Uw Soukop. 299 p. Aspekt, euro 26,-

  • Gepubliceerd op: 18 april 2003
  • Laatste update 25 mei 2023
  • Auteur:
    Wim Berkelaar
  • 4 minuten leestijd

Sommige geschiedschrijvers hebben een reputatie waarvan je niets begrijpt. Neem de Britse historicus Martin Gilbert. Er is vrijwel niemand te bedenken die zoveel bij elkaar geschreven heeft als Gilbert. Hij publiceerde een reeks overzichtswerken over de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de twintigste eeuw. Ook schreef hij een duizenden pagina’s tellende, zesdelige biografie over Winston Churchill. Die boeken hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn onleesbaar. Zeker, wie wil weten of Churchill in maart 1953 verkouden was, kan dat naslaan bij Gilbert. Maar wie wil weten wat hem bewoog, komt bij Gilbert van een koude kermis thuis.

In 1967, enkele jaren voordat Gilbert aan zijn levensbeschrijving begon, publiceerde essayist Sebastian Haffner zijn beknopte biografie Churchill. Dat boek is zo ongeveer het tegendeel van het megalomane project van Gilbert. Er staat geen feit te veel in dit boek over de Britse oorlogsleider, dat een doorlopende interpretatie biedt van het rijke en lange leven van Churchill. Zo is het met elk boek van Haffner, of het nu gaat om Kanttekeningen bij Hitler (1978) of Pruisen zonder legende (1979): geen feit te veel en boordevol scherpzinnige inzichten.

De Duitse Haffner (1907-1999) kende een merkwaardige carrière. Tot zijn zeventigste levensjaar was hij een gewaardeerd journalist, na zijn vlucht naar Engeland in de nazi-tijd eerst bij een Duits emigrantentijdschrift en na de oorlog bij het gerenommeerde blad The Observer. In kleine kring had hij in Engeland al een naam opgebouwd, vooral door de publicatie van Duitsland 1939: Jekyll & Hyde. Aan dat boek begon hij na het uitbreken van de oorlog. Hij onderbrak er zijn autobiografie Het verhaal van een Duitser voor, waarin het zwaartepunt valt op zijn wederwaardigheden tijdens de nationaal-socialistische omwenteling in 1933. Het verhaal van een Duitser, dat uiteindelijk pas een jaar na zijn dood in 1999 verscheen en onlangs opnieuw, gewijzigd is uitgegeven, barst van de intelligente observaties, die een lezer ook zestig jaar na dato nog treffen. Wat het boek zo knap maakt, is dat Haffner laat zien welke mengeling van conformisme en agressie Duitsland na 1933 in zijn greep kreeg.

IJzeren Gordijn

Is Haffner tijdens de oorlog al een supporter van Churchill, na de oorlog keert hij zich evenals zijn Britse voorbeeld fel tegen het IJzeren Gordijn waarmee Stalin Europa verdeelt. In 1957, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, keert Haffner terug naar Duitsland. Terwijl hij West-Duitsland verdedigde toen hij nog in Engeland zat, staat hij na zijn terugkeer steeds kritischer tegenover de Bondsrepubliek. De eerste vijf jaar steunt hij het land nog onverminderd tegen de pogingen van Chroesjtsjov om een wig te drijven in het westerse kamp. In kranten van de omstreden communistenvreter Axel Springer gaat Haffner tekeer tegen de in zijn ogen onverantwoordelijke Sovjetleider.

Maar als minister van Defensie Franz-Jozef Strauss op 26 oktober 1962 een inval gelast bij het weekblad Der Spiegel omdat het blad defensiegeheimen zou hebben onthuld, keert het tij. Haffner ontwikkelt zich tot een geducht criticus van de conservatieve kanselier Adenauer. Hij pleit in woord en geschrift voor de komst van een nieuwe, sociaal-democratische politiek. Die komt er vanaf 1969 onder bondskanselier Willy Brandt en vanaf 1974 onder zijn opvolger Helmut Schmidt.

Maar dan wordt Haffner van journalist steeds meer historicus. Als hij de zeventig is gepasseerd, vindt hij erkenning als geschiedschrijver met Kanttekeningen bij Hitler. Haffner schreef dat boek, meldt Uwe Soukop in zijn onberispelijke biografie, om aan zijn kleinkinderen uit te leggen wie Hitler eigenlijk was. Het meesterlijke portret van de Führer is vaak het enige wat gemiddelde lezers van Hitler kennen. Dat is voldoende voor een uitstekende indruk van de prestaties en mislukkingen van de misdadiger. Haffner zelf heeft altijd beklemtoond dat hij schatplichtig was aan grote Hitler-biografen als Joachim Fest en Werner Maser. Had veelschrijver Martin Gilbert maar iets van de bescheidenheid van Haffner. Het zou minder dikke en minder onleesbare boeken hebben opgeleverd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer