Home Hooggeleerd spiegelhuis

Hooggeleerd spiegelhuis

  • Gepubliceerd op: 19 april 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maurice Blessing
  • 3 minuten leestijd

Tom Holland heeft zich wat op de hals gehaald. Na de eerste twee succesvolle delen van zijn ‘trilogie over de Oudheid’ was de Britse schrijver aangeland bij de late Oudheid annex vroege Middeleeuwen. Probleempje: Holland was een absolute leek op het gebied van de islam – een religie die ergens rond de zevende eeuw, oftewel de late Oudheid annex vroege Middeleeuwen, is ontstaan.

‘Mijn aanvankelijke onwetendheid was zo verregaand,’ schrijft Holland in de inleiding van Het vierde beest. God, de strijd om de wereldmacht en het einde van de oudheid, ‘dat ik, naar aanleiding van de talrijke biografieën van de Profeet die ik had gelezen, vagelijk veronderstelde dat ik een overvloed aan bronnen zou aantreffen uit de periode van zijn leven, klaar voor bestudering.’

Niet dus. Holland komt er al snel achter dat al die ‘biografieën’ van de Profeet, die na ‘11 september’ in vele variaties aan de gelovige en ongelovige man zijn gebracht en waarin je bij wijze van spreken zijn afzonderlijke baardharen kunt onderscheiden, in laatste instantie zijn gebaseerd op de werken van min of meer vrome mannen die zich – eeuwen na de veronderstelde dood van de Profeet – hebben gewijd aan ‘een monument van vernietiging in plaats van conservering van het verleden’.

Dit laatste citaat is afkomstig van Patricia Crone, een van de meest vooraanstaande historici op het gebied van de vroege islam. Dat Holland specialisten als Crone in zijn boek aanhaalt laat zien dat hij, na de aanvankelijke ‘flinke klap’ die hij door het gebrek aan betrouwbare bronnen opliep, niet bij de pakken neer is gaan zitten.

Anders dan veel populaire auteurs die het ontstaan van de islam behandelen blijkt Holland zich daadwerkelijk te hebben verdiept in de meest recente academische discussies over het onderwerp. Zozeer zelfs dat hij, in het hooggeleerde ‘spiegelhuis’ dat hij aantrof, werd overvallen door ‘een sterk gevoel van duizeligheid’. Immers: ‘Het lijkt in elk geval vaak zo dat er, gezien de fragmentarische aard van het bewijsmateriaal, om maar te zwijgen van de complexiteit en gevoeligheid van het onderwerp in kwestie, evenveel verschillende interpretaties zijn als er deskundigen over schrijven.’

Maar dan. Je verdiepen in academische publicaties en concluderen dat de vroege geschiedenis van de islam uit weinig meer bestaat dan drijfzand en esoterische hypothesevorming, is één ding. Maar er is nog een ding, dat ook niet onbelangrijk is. En dat is het feit dat je je hebt vastgelegd op het schrijven van een derde deel van je trilogie en dat je vaste publiek een sappig verhaal van je verwacht en geen academische haarkloverij.

Dus zien we Holland, na zijn redelijk afgewogen inleiding, zijn neus dichtknijpen en met de moed der wanhoop in de beerput van speculatie en mythevorming rond het ontstaan van de islam springen, om er een aantrekkelijk verhaal uit te kunnen opdiepen.
Dat is geen mooi gezicht. Omdat de auteur, in zijn streven de lezer voor duizeligheid te behoeden, al zijn eerder geuite scepsis laat varen. Dat hij er klakkeloos van uitgaat dat de Profeet Mohammed een historische figuur is en dat hij de Koran zelf heeft geschreven is bepaald geen originele stellingname, maar als pure hypothese zou je er nog in willen meegaan. Dat hij vervolgens alle verdachtmakingen van Abbasidische geschiedschrijvers aan het adres van de Ummayaden – de dynastie van kaliefen die voorafging aan die van de Abbasieden – en hun voorvaderen voor zoete koek slikt omdat ze nu eenmaal een ‘spannend’ verhaal opleveren, is in het licht van zijn eerdere uitlatingen onbegrijpelijk.

Maar op dat moment ben je eigenlijk al afgehaakt door de opgeklopte en irritant kinderlijke schrijfstijl van Holland. Zo gingen de Arabische veroveringen van het Perzische Rijk ‘met bruut geweld gepaard’, aldus de auteur. Echt waar, meneer Holland? Gelukkig voeren we tegenwoordig op een heel andere manier oorlog.

Dit is een boek om snel te vergeten.

Het vierde beest. God, de strijd om de wereldmacht en het einde van de oudheid
Tom Holland
432 p. Athenaeum-Polak & Van Gennep, €29,95

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer