• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2006

  Hollands graf in Japan gerestaureerd

  Door: Judith Stalpers/ Tokio

  Een tweehonderd jaar oud graf van een Nederlander in Japan is onlangs gerestaureerd. Het wordt beschouwd als een belangrijk monument voor de Japans-Nederlandse betrekkingen.

  Kakegawa is naar huidige Japanse maatstaven een gehucht, maar in de shogun-tijd lag het op een strategisch punt: aan de weg naar de hoofdstad Edo, het tegenwoordige Tokio. Aan die weg is een Nederlands graf te vinden uit de achttiende eeuw. Het is van Gijsbert Hemmij. In het Nederlands staat erop wie hij was: ‘Opperkoopman en Opperhoofd van den Japansen Handel.’ Hemmij was in Kakegawa ziek geworden, toen hij op weg was van Edo naar Deshima, een VOC-handelspost in West-Japan. Hij stierf er op 8 juni 1798.

  Hij had een kleurrijk leven geleid. Toen hij de VOC diende in Palembang, werd hij van smokkel verdacht en daarom ontslagen. Later nam de VOC hem toch weer aan, om Deshima te leiden. Volgens de geruchten zou hij zich daar bezig hebben gehouden met illegale handel. Daarom werd over de oorzaak van zijn dood druk gespeculeerd: was hij gewoon ziek geworden, of was hij vergiftigd?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen