• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 1/2017

  Hoe Karl Marx uitgroeide tot denker van de communisten

  Red Terror Doctor

  Door: Rob Hartmans

  De Sovjet-Unie was gebaseerd op de denkbeelden van Karl Marx. Maar eigenlijk had Marx niet zo’n samenhangende theorie als zijn communistische aanhangers meenden. Sterker nog: zelf zei hij ooit: ‘Als iets zeker is, dan is het dat ik zelf geen marxist ben.’

  De Duitse filosoof en journalist Karl Marx (1818–1883) beschikte over een razendsnelle intelligentie en een mateloze intellectuele nieuwsgierigheid. Hij schreef vlot en was een briljant polemist. Daarnaast bezat hij een immense geldingsdrang, was hij volstrekt allergisch voor kritiek of tegenspraak, en speelde hij bij voorkeur op de man in plaats van op de bal. Tegenstanders die toevallig Joods of Russisch waren kregen onmiddellijk alle denkbare stereotyperende beledigingen over zich heen – terwijl zijn vader een bekeerde Jood was.

  Omdat Marx al vroeg radicale ideeën verkondigde, kon hij een academische carrière wel vergeten. In het koninkrijk Pruisen waaide na de napoleontische oorlogen een reactionaire wind. Eind 1842 ging hij voor de oppositionele Rheinische Zeitung werken, maar reeds na een halfjaar werd dit blad verboden. Na zijn huwelijk met Jenny von Westphalen verhuisde hij in 1843 naar Parijs, waar hij in contact kwam met opstandige types uit tal van landen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen