• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2014

  Hoe de seculiere Jinnah toch het islamitische Pakistan stichtte

  Mohammed Ali Jinnah (1876-1948)

  Door: Maurice Blessing

  De Indiase onafhankelijkheidsstrijd wordt geleid door twee reuzen: de hindoe Gandhi en de moslim Jinnah. Jinnah neemt de populistische aanpak van Gandhi over en krijgt zo wat hij wil: de moslimstaat Pakistan. Maar zijn succes heeft een bloedige keerzijde.

  Zestien jaar is Mahomedali Jinnahbhai als zijn vader hem in 1893 in de Brits-Indiase havenstad Karachi op de boot naar Londen zet. De tweede zoon van het gezin kan daar dankzij een Britse handelsrelatie aan de slag bij het handelshuis Graham’s. De piepjonge Mahomedali raakt al snel geobsedeerd door de schijnbaar superieure Britse beschaving. Hij wordt in Londen vrijwel meteen lid van een theatergezelschap dat Shakespeare op de planken brengt, en leert er vlekkeloos en met een onmiskenbaar aristocratisch accent Engels spreken. Ook meet hij zich een gedistingeerde westerse kledingstijl aan, inclusief monocle en strak gesteven boord. De handel kan hem echter weinig bekoren. Tegen de uitdrukkelijke wens van zijn vader in meldt Mahomedali zich voor een opleiding in de rechten bij de prestigieuze Lincoln Inn. Drie jaar later mag hij zich de jongste Indiase advocaat ooit noemen. Zijn naam heeft hij dan inmiddels geangliseerd tot Mohammed Ali Jinnah.

  ‘Jinnah’ maakt in Londen niet alleen een beroepskeuze. Hij ontdekt er ook zijn levenslange passie: de politiek. Al kort na aankomst heeft hij zich opgeworpen als politiek assistent van Dadabhai Naoroji, die als eerste Indiër in de geschiedenis in het Britse Lagerhuis is gekozen. Naoroji uit er felle kritiek op het feit dat de Britten onophoudelijk pochen over de superioriteit van de Britse beschaving en hun gevoel voor fair play, maar tegelijkertijd India ongegeneerd leegroven en de zelfstandige economische ontwikkeling van het land saboteren.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen