Home Historoscoop

Historoscoop

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maria van Haperen

Zitten in een hogesnelheidstrein terwijl het verleden voorbij flitst, dat is het effect van een bezoek aan de Historoscoop, de 23 minuten durende nieuwe multimediashow in het Limburgs Museum (Venlo). Een spectaculaire en overrompelende onderdompeling in de geschiedenis: van de jagers en verzamelaars via de eerste landbouwers, de Middeleeuwen en Spaanse overheersers naar het heden. De hypermoderne historische belevenis is uniek in museaal Nederland.

In het midden van de filmzaal staan 29 krukken, en aanvankelijk is er niets anders te zien dan filmdoek met stromend water. Via het Dolby surround soundsysteem klatert het beekwater je tegemoet. ‘Wanneer worden er de eerste voetstappen gezet? En door wie?`, vraagt een zoetgevooisde mannenstem, om vervolgens te vertellen dat de dolken en speren die achter het scherm worden belicht, de oudste voorwerpen zijn ooit in Nederland gevonden. Ze stammen uit de Belvédèregroeve bij Maastricht.

Daar zit je dan, middenin de natuur, terwijl een koude, gure wind voelbaar door de ruimte loeit. In beeld verandert een Neanderthaler in een landbouwer. De boer gaat aan het werk. Hij verbouwt zijn land met eenvoudige werktuigen. Dan is er hetzelfde landschap, maar duizenden jaren later ligt daar een snelweg. Want, zegt de stem: ‘De wereld is groot geworden en wordt ontsloten en gecontroleerd door een net van nieuwe wegen en paden.’ Romeinen legden op dezelfde plekken de eerste wegen aan.

Via kloosters, kerken, burchten, kasteelheren schuift de geschiedenis door naar Napoleon. Het is de geschiedenis zoals je die terugvindt in de schoolboeken. Typisch Limburgs zijn de beelden van werkende kompels in de mijn, onder begeleiding van mechanisch gedonder van machines.

En dan is daar ineens het heden. Je schuifelt enigszins verdwaasd naar buiten, de rest van het museum wacht. Maar is dat nog wel interessant na die spectaculaire start? Plan de museale route voor een bezoek aan de historoscoop, en dan kan daar met kinderen, kleinkinderen of een schoolklas uiterst verantwoord mee worden geëindigd.

De vernieuwde horoscoop. Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo. Open: di-zo 11-17 uur. Info: 077-35 22 112 of www.limburgsmuseum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.