Home Historisch Archief ABN AMRO blijft

Historisch Archief ABN AMRO blijft

  • Gepubliceerd op: 8 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Ties Ramekers

De door Fortis Bank, Royal Bank of Scotland en Banco Santander overgenomen ABN AMRO heeft een omvangrijk historisch archief. In januari wordt duidelijk wat hiermee gaat gebeuren.

door Ties Ramekers

Het ABN AMRO Historisch Archief, opgericht in mei 1992 na de fusie van de ABN en de Amro Bank, bevat een grote hoeveelheid belangwekkende stukken van uiteenlopende aard. Buiten een historische kunstcollectie, een verzameling curiosa – waaronder een robuuste pinautomaat uit de jaren zestig – en een prachtige verzameling fotoalbums uit Nederlands-Indië, beheert de afdeling de archieven van de rechtsvoorgangers van ABN AMRO.

De archieven van de Amsterdamsche en Rotterdamsche Bank zijn op afspraak in te zien. De indrukwekkende 1300 meter archiefmateriaal van de vroegste voorouder van de bank, de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1824 opgericht in opdracht van koning Willem I, zijn al decennia geleden ondergebracht in het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief van de vierde belangrijke rechtsvoorganger, de Twentsche Bank, bevindt zich in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

Het archief vormt een omvangrijke bron voor academisch onderzoek. ‘Met het instandhouden van dit archief levert de ABN AMRO als grootste Nederlandse multinational een dienst aan de Nederlandse maatschappij,’ aldus Ries Roowaan, beheerder van het archief. Onderzoeker Ton de Graaf benadrukt het belang van historisch onderzoek voor de bank zelf: ‘Je moet in het reine komen met je eigen geschiedenis, bijvoorbeeld als het gaat om de rol die de bank heeft gespeeld in de slavenhandel, of bij het bevriezen van Joodse tegoeden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierover heeft de bank zelf gepubliceerd. Voordat de media allerlei dingen beweren, moet je zelf naar je geschiedenis kijken.’

Vanwege de band met het koningshuis en de rijke geschiedenis van de bank behoort ABN AMRO tot het grote Hollandse bedrijfsleven, vindt Roowaan. Daarom betreurt hij de overname. ‘Het is jammer, maar de markt heeft nu eenmaal altijd gelijk, dat is net zo goed een fundament van de Nederlandse maatschappij. Maar mijn gevoel zegt dat er meer is dan de markt alleen.’ De Graaf spreekt van een spannende tijd. ‘We gaan niet zomaar even weer over tot de orde van de dag.’

Op dit moment is het consortium bezig met het opstellen van een transitieplan voor de opdeling van de bank en de integratie met de drie banken die haar hebben overgenomen. De Nederlandsche Bank zal hierover in januari uitspraak doen. Over de toekomst van de collectie van het ABN AMRO Historisch Archief is dus nog niets te zeggen.

De Nederlandse burger en historicus hoeft echter niet te vrezen voor definitief verlies van het archief, aldus Rowaan. ‘Wat er gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar archiefstukken mogen in ieder geval de landsgrenzen niet passeren.’
Meer informatie over het archief is te vinden op www.abnamro.com/com/about/history/archives/index.jsp.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.