• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2022

  Hildegard van Bingen: een heilige voor iedereen

  Door: Afke van der Toolen

  Ze stichtte een eigen nonnenklooster, componeerde muziek, schreef boeken over haar visioenen en haar geneeskundige kennis. Ook hield ze indrukwekkende donderpreken. De twaalfde-eeuwse Hildegard van Bingen spreekt daardoor nog steeds een uiteenlopend publiek aan.

  In 1098 kwam in het Duitse Rheinland een adellijk meisje ter wereld, van wie het lot meteen bezegeld was. Het was een tiende kind, dus volgens de traditie gereserveerd voor de kerk. Hildegard, zoals ze werd gedoopt, woonde slechts acht jaar bij haar ouders; daarna begon het leven waarvoor ze was bestemd. Zo zou het verlopen: een stil, contemplatief bestaan in de anonieme afzondering van een klooster, eindigend met een simpel graf op het bijbehorende kerkhof, haar naam gedoemd om voor altijd te worden vergeten. Het liep anders.

  De twintigste eeuw was de eeuw van Hildegards herontdekking. De meest uiteenlopende groeperingen eigenden zich haar gedachtegoed toe. New age en andere neo-spiritualistische bewegingen stortten zich op haar mystieke geschriften. Feministen bejubelden haar als een vrouw die zich door geen man de les liet lezen en bovendien oog had voor het vrouwelijk seksueel genot. Anti-wetenschappelijke geneeslieden van allerlei pluimage grasduinden naar hartenlust in haar kruidengeneeskundige werk. En milieubeschermers putten inspiratie uit haar zorg voor de natuur.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen