Home Het verdriet van Vlaanderen – Kristien Hemmerechts

Het verdriet van Vlaanderen – Kristien Hemmerechts

  • Gepubliceerd op: 13 februari 2019
  • Laatste update 12 apr 2023
  • Auteur:
    Bas Kromhout
  • 2 minuten leestijd
Het verdriet van Vlaanderen – Kristien Hemmerechts

De Vlaamse Kristien Hemmerechts is bekend als romanschrijver, maar heeft ook non-fictie op haar naam. 

De titel van Het verdriet van Vlaanderen verwijst naar Hugo Claus’ klassieker Het verdriet van België en heeft hetzelfde thema: collaboratie tijdens de Duitse bezetting. Het boek ontstond nadat Hemmerechts in contact was gekomen met twee broers uit een familie van Vlaamse SS’ers. Ze besloot te achterhalen wat de ouders van de twee – inmiddels bejaarde – mannen precies hebben uitgevreten en waarom. Ze interviewde familieleden en dook de archieven in.

Alle feiten en citaten in het boek kloppen, schrijft Hemmerechts, maar de namen van de hoofdrolspelers heeft ze ‘om redenen van privacy’ veranderd. Een opmerkelijke keuze, want de broers hebben eerder hun verhaal met naam en toenaam verteld op televisie. Hun ouders waren bovendien prominente SS’ers, wier namen gemakkelijk te googelen zijn: Henri van den Breempt en Joanna van Dijck. Joanna’s broer Tony was enige tijd leider van de Germaanse-SS in Vlaanderen en verantwoordelijk voor een reeks moorden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Voor wie meer wil weten over deze notoire nazi’s is dit een informatief boek. Maar Hemmerechts heeft nog een ander doel. Ze laat zien wat de confrontatie met ‘foute’ (Vlamingen zeggen: ‘zwarte’) landgenoten, die tegelijkertijd menselijk waren, met je doet. Zelf wordt ze er ‘droevig en misantropisch’ van: ‘Vaak moet ik mijn tranen bedwingen. We zijn een vreselijke soort. En we trekken geen lessen uit het verleden.’

Bas Kromhout is redacteur van Historisch Nieuwsblad.

Het verdriet van Vlaanderen.

Op pad met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie

Kristien Hemmerechts

345 p.

De Geus,

€ 21,50

Bestel in onze webshop

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2019