• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  ‘Het poldermodel is een mythe’

  Interview met Piet de Rooy

  Door: Bas Kromhout

  Zijn Nederlanders nog wel de spreekwoordelijke polderaars, die steeds in kalm overleg zoeken naar politieke consensus? Gelet op de moeizame formatie en de polarisatie in de samenleving zou je zeggen van niet. Misschien zit dat polderen wel minder in de vaderlandse traditie dan we denken, zegt historicus Piet de Rooy. ‘In het verleden drukte de confessionele overmacht gewoon door.’

  U hebt weleens ‘ideologische onderkoeling’ als typering gebruikt voor de periode 1973-2002. Zou u het huidige politieke klimaat nog steeds onderkoeld noemen?

  ‘Nederland heeft tussen 1870 en 1960 een sterk ideologisch tijdperk gehad. Dat wordt gemakshalve aangeduid als de verzuilde periode. Het voordeel van een ideologie is dat die een samenhang suggereert tussen alle politieke kwesties, van defensie tot vrije schoolkeuze tot wel of niet vaccineren. Bovendien bindt ze mensen van zeer uiteenlopende soorten. Die band is vanaf de jaren zestig in razend tempo verbroken. Je kunt wel zeggen dat er geen ideologische structuur meer aanwezig is. Dat zie je ook aan de huidige politieke partijen. Het is enigszins lastig om de huidige PvdA als socialistisch te zien, net zoals het CDA nog maar ten dele duidelijk maakt dat ze een christelijke achtergrond heeft. Er wordt ook vaker gesproken over “nestgeur” dan over ideologie. Daarmee is een soort basale maatschappelijke structuur in de samenleving vervluchtigd - wat eigenlijk een betere term is dan onderkoeld.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen