Home Het laatste proces tegen de RAF

Het laatste proces tegen de RAF

  • Gepubliceerd op: 10 november 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Antoine Verbij
  • 2 minuten leestijd

In de rechtszaal in Stuttgart-Stammheim, die in de jaren zeventig speciaal werd gebouwd voor RAF-leiders als Andreas Baader en Ulrike Meinhof, vindt het waarschijnlijk laatste proces tegen een lid van de terroristengroep plaats. Sinds eind september zit Verena Becker in de beklaagdenbank.
Becker werd eind 1979 al tot twee keer levenslang veroordeeld omdat ze bij haar aanhouding op politieagenten had geschoten. ‘Nazivarkens!’ gilde de toen 25-jarige links-radicaal na het vernemen van het oordeel. Nu zit er een 58-jarig, gebogen vrouwtje met een grote zonnebril, niet van plan ook maar iets te zeggen.

Ze werd destijd niet veroordeeld voor de moord, vier weken vóór haar aanhouding, op procureur-generaal Siegfried Buback, hoewel ze het wapen had waarmee hij en zijn twee begeleiders waren neergeschoten. Haar daderschap was te moeilijk aan te tonen. Inmiddels meent het Openbaar Ministerie hard bewijs te hebben.

De zoon van het slachtoffer, Michael Buback, is ervan overtuigd dat Becker degene was die vanaf de duozit van een motorfiets op zijn vader heeft geschoten. Getuigen hadden het over een ‘frêle persoon, waarschijnlijk een vrouw’. De voormalige leden van de RAF zwijgen over het daderschap. Op één na. Die wijst een man als dader aan.

Het proces tegen Becker zit vol raadsels. Was ze wel in Duitsland op het tijdstip van de moord? Kreeg ze al na twaalf jaar gratie omdat ze met de geheime dienst had gepraat? Waarom bevatten de protocollen van die gesprekken níét, maar de analyse ervan wél de naam van een dader? Wat betekenen de raadgevingen uit de I Tjing die de politie bij haar vond?

Het belooft een lang proces te worden. Er zullen 140 getuigen en zestien getuigen-deskundigen worden gehoord. Alle historici van de RAF hebben zich alweer in de media gemeld. De Hamburgse onderzoeker Wolfgang Kraushaar heeft zelfs zojuist een boek over de relatie van Becker met de inlichtingendienst uitgebracht.

Maar niemand verwacht dat Michael Buback voldoening krijgt. De man die zich sinds 2007 als een terriër op het oplossen van de moord op zijn vader heeft gestort, dreigt aan het eind van het proces met lege handen te staan. En Verena Becker? De zwijgende natuurgeneeskundige zal, zo zeggen de experts, er met een voorwaardelijke straf vanaf komen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer