Home Het laatste proces tegen de RAF

Het laatste proces tegen de RAF

  • Gepubliceerd op: 10 november 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Antoine Verbij

In de rechtszaal in Stuttgart-Stammheim, die in de jaren zeventig speciaal werd gebouwd voor RAF-leiders als Andreas Baader en Ulrike Meinhof, vindt het waarschijnlijk laatste proces tegen een lid van de terroristengroep plaats. Sinds eind september zit Verena Becker in de beklaagdenbank.
Becker werd eind 1979 al tot twee keer levenslang veroordeeld omdat ze bij haar aanhouding op politieagenten had geschoten. ‘Nazivarkens!’ gilde de toen 25-jarige links-radicaal na het vernemen van het oordeel. Nu zit er een 58-jarig, gebogen vrouwtje met een grote zonnebril, niet van plan ook maar iets te zeggen.

Ze werd destijd niet veroordeeld voor de moord, vier weken vóór haar aanhouding, op procureur-generaal Siegfried Buback, hoewel ze het wapen had waarmee hij en zijn twee begeleiders waren neergeschoten. Haar daderschap was te moeilijk aan te tonen. Inmiddels meent het Openbaar Ministerie hard bewijs te hebben.

De zoon van het slachtoffer, Michael Buback, is ervan overtuigd dat Becker degene was die vanaf de duozit van een motorfiets op zijn vader heeft geschoten. Getuigen hadden het over een ‘frêle persoon, waarschijnlijk een vrouw’. De voormalige leden van de RAF zwijgen over het daderschap. Op één na. Die wijst een man als dader aan.

Het proces tegen Becker zit vol raadsels. Was ze wel in Duitsland op het tijdstip van de moord? Kreeg ze al na twaalf jaar gratie omdat ze met de geheime dienst had gepraat? Waarom bevatten de protocollen van die gesprekken níét, maar de analyse ervan wél de naam van een dader? Wat betekenen de raadgevingen uit de I Tjing die de politie bij haar vond?

Het belooft een lang proces te worden. Er zullen 140 getuigen en zestien getuigen-deskundigen worden gehoord. Alle historici van de RAF hebben zich alweer in de media gemeld. De Hamburgse onderzoeker Wolfgang Kraushaar heeft zelfs zojuist een boek over de relatie van Becker met de inlichtingendienst uitgebracht.

Maar niemand verwacht dat Michael Buback voldoening krijgt. De man die zich sinds 2007 als een terriër op het oplossen van de moord op zijn vader heeft gestort, dreigt aan het eind van het proces met lege handen te staan. En Verena Becker? De zwijgende natuurgeneeskundige zal, zo zeggen de experts, er met een voorwaardelijke straf vanaf komen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.