Home ‘Het is belangrijk dat je uit je huiskamer komt!’

‘Het is belangrijk dat je uit je huiskamer komt!’

  • Gepubliceerd op: 10 juli 2018
  • Laatste update 20 feb 2023
  • Auteur:
    Naomi Garritsen
  • 3 minuten leestijd
‘Het is belangrijk dat je uit je huiskamer komt!’

‘Als je succesvol wil zijn in je protest, moet je veel meer doen dan enkel online je ideeën verspreiden’, aldus historicus Eva Rovers. Voor haar boek Practivisme verdiepte ze zich in opstanden, rebellie en demonstraties door de eeuwen heen. In dit boek biedt ze praktische handreikingen voor modern protest.

Wat betekent het begrip “practivisme” volgens u?
‘Practivisme is een samentrekking van “praktisch” en “activisme”. Ik heb voor dit begrip gekozen omdat ik het idee had dat veel mensen iets willen veranderen aan de wereld, maar niet weten hoe ze dit kunnen aanpakken in hun eentje. Het leek mij interessant om te onderzoeken welke praktische tips zich hier het beste voor lenen.

Daarnaast is het een boek voor “heimelijke rebellen”, waarnaar ik in de ondertitel van mijn boek verwijs. Hiermee bedoel ik mensen die zichzelf niet direct als activist beschouwen,  maar zich wel in hun huiskamer druk maken over wat zich in de wereld afspeelt. Vaak weten zij niet hoe ze in hun eentje voor verandering kunnen zorgen. Ik geef deze mensen praktische tips om in actie te komen. Het is belangrijk je dat uit je huiskamer komt!’
 
Bedoelt u daarmee dat we net zoals in de jaren zestig en jaren zeventig weer massaal de straat op moeten?
‘In mijn boek schrijf ik ook over online protestbewegingen die op sociale media hun ideeën verspreiden. Sommige van deze protesten zijn ineffectief geweest, zoals #JesuisCharlie uit 2015. Het was een sympathiek idee, maar de persvrijheid is er niet mee gered. Mensen deelden het bericht en kregen er een goed gevoel bij, maar er is in feite niets veranderd. 

‘1,2 miljoen gedeelde twitterberichten zijn veel abstracter dan vrouwen die met teksten op hun buik demonsteren op de Dam’

Er zijn ook succesvolle online protestbewegingen, zoals #MeToo en Black Lives Matter. De reden dat zij wel succesvol zijn, is dat zij zich online snel hebben verspreid en daarnaast activiteiten buitenom sociale media hebben georganiseerd. Alleen online aandacht vragen voor je probleem werkt niet. Het zorgt voor bewustzijn maar dat is niet het einddoel.
 
De Dolle Mina’s waren zo succesvol omdat ze zorgden voor beeldvorming door hun ludieke acties. Tot op de dag van vandaag is Dolle Mina het symbool van de vrouwenbeweging. 1,2 miljoen gedeelde twitterberichten zijn veel abstracter dan vrouwen die met teksten op hun buik demonsteren op de Dam. Maar dat was ook een andere tijd, zonder de tsunami aan nieuwsberichten die tegenwoordig onze aandacht versplintert.’

 In uw boek schrijft u dat u voorstander bent van geweldloos verzet. Is het gebruiken van geweld in sommige gevallen, zoals schending van mensenrechten, niet noodzakelijk om iets te bereiken?
‘Het gebruik van geweld is aantoonbaar schadelijk voor het bereiken van je doel. Het kan lijken alsof geweld een ontwikkeling versnelt, maar op de lange termijn heeft het vaak een averechts effect. Geweld zorgt voor een afschrikkingseffect: het is lastig om een brede groep achter je te scharen omdat veel mensen niet geassocieerd willen worden met geweld.

Daarnaast leidt de berichtgeving over het geweld vaak af van de eigenlijke boodschap die je wilt overbrengen. Tot slot leidt het gebruik van geweld ertoe dat het succes van het protest meestal maar van korte duur is. Het geweld is vaak een afspiegeling van hoe een organisatie functioneert. Als het succes is behaald, zijn er vaak intern zulke grote strubbelingen dat het succes niet behouden kan worden en door ruzie en wantrouwen ten onder gaat.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer