Home Hervormde kerk als dekolonisator

Hervormde kerk als dekolonisator

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdH

De hervormde kerk speelde een bepalende rol bij de overdracht van Nieuw Guinea aan Indonesië in 1962. Vanwege de internationale dekolonisatietrend stelde de Hervormde Synode voor dat het Nederlandse gezag uit Nieuw Guinea terug zou trekken. Dit zegt Hans van de Wal in ‘Een aanvechtbare en onzekere situatie.’ De Hervormde kerk en Nieuw Guinea 1949-1962. Dit voorstel van de hervormden werd bekend als ‘de Opdracht’.

Omdat door de basis van de zending wegviel, voelden de hervormden in Nieuw Guinea zich bedrogen en verlaten. De discussies tussen de zendelingen en de synode zouden in de jaren erna oplaaien. Had de kerk een missie in Nieuw Guinea of moest het land over zichzelf kunnen beschikken? De Opdracht werd uiteindelijk uitgevoerd: In 1962 werd Nieuw Guinea overgedragen en trokken de Nederlanders zich terug uit de kolonie. [GvH]

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.