• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2015

  Heldin van de digitale revolutie

  Ada Lovelace (1815-1852)

  Door: Mirjam Janssen

  Al in 1843 beschreef Ada Lovelace in een essay de werking van een computer. Haar tijdgenoten reageerden lauw op haar voorspelling. Maar meer dan 150 jaar na haar dood geldt Lovelace als de eerste computerprogrammeur.

   Op 5 juni 1833 veranderde het leven van Ada Byron voorgoed. Die dag ging ze met haar moeder Lady Annabella Byron op bezoek bij Charles Babbage, een geleerde die aan een project werkte dat velen fascineerde: de Difference Engine, een automatische rekenmachine. Babbage was al jaren bezig dit apparaat te ontwikkelen en had er zelfs 17.500 pond van de overheid voor gekregen – destijds genoeg om twee slagschepen te bouwen.

  Babbage kon prachtig over zijn vinding vertellen, en dat deed hij graag op soirees bij hem thuis in Londen, die zeer populair waren. Soms waren er op zo’n avond wel driehonderd mensen, uit de hoogste kringen. Maar tijdens de ontmoeting met Ada en haar moeder was waarschijnlijk verder niemand aanwezig, zodat Ada de geleerde vrijwel voor zichzelf alleen had. Hij maakte grote indruk op haar.
   

  Wiskunde: rationaliteit en discipline

  Ada was zeventien jaar en op zoek naar een richting in haar leven. En dat was niet makkelijk voor deze enige wettige dochter van de vermaarde Lord Byron, dichterlijk genie, onverschrokken avonturier en seksuele omnivoor. Haar moeder had hem verlaten toen Ada één maand oud was, omdat Byron haar bedroog – onder meer met zijn halfzuster – en ook nog eens haar geld erdoorheen joeg. Niet lang daarna was hij vanwege zijn vele schulden naar het buitenland gevlucht. Hij informeerde af en toe naar Ada en dichtte enkele regels over haar, maar de twee zouden elkaar nooit meer ontmoeten. Byron stierf op 36-jarige leeftijd in Griekenland toen Ada acht jaar oud was.
   
  Ondanks, en misschien ook wel dankzij, zijn mateloosheid werd Byron hevig bewonderd en zijn dood veroorzaakte een schok in heel Europa. Hij werd in Engeland begraven: een enorme menigte verzamelde zich in Londen om de rouwstoet te bekijken die uit 47 koetsen met prominenten bestond. Ada en haar moeder bezochten de begrafenis niet. Maar Byrons status als een popidool avant la lettre straalde af op zijn dochter: iedereen was nieuwsgierig naar haar. In 1837 zou Benjamin Disraeli zelfs een roman schrijven met haar als hoofdpersoon.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen