• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Heel Holland leert Chinees

  Door: Fred Sengers

  Een televisiecursus Mandarijn leek de educatieve publieke omroep Teleac jarenlang te hoog gegrepen. Maar toen het er in 1986 toch van kwam, bleek het enthousiasme groot. De kijkcijfers gingen door het dak en de presentatoren en Oma Wang werden Bekende Nederlanders.

  Sinds 2018 is Chinees een officieel examenvak in Nederland. Hoewel het aantal examenkandidaten nog beperkt is - afgelopen jaar deden 264 middelbare scholieren eindexamen in dit vak - wordt op ten minste 26 scholen Chinese taal en cultuur onderwezen. Op sommige scholen is het zelfs een verplicht vak in de onderbouw. Op die manier leren duizenden Nederlandse scholieren de beginselen van het Standaardmandarijn en maken ze kennis met de Chinese cultuur.

  Je zou zeggen: de belangstelling om Chinees te leren is in Nederland nog nooit zo groot geweest. Maar dat is niet helemaal waar. In 1986 schreven 11.271 cursisten zich in voor de taalcursus Chinees van Teleac, de Televisie Academie. De welluidende titel was Ní Hao (Hoe maakt u het?). Voor een cursuspakket bestaande uit twee taalboeken, 17 cassettebandjes met in totaal met 16 uur taaloefeningen, een wandkaart met oefeningen tegen vermoeide ogen en een 640 pagina’s dik cultuurboek betaalden zij een voor die tijd pittige prijs van 200 gulden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen