• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2016

  Handelingsonbekwaamheid van vrouwen

  De prijs van de liefde

  Door: Alies Pegtel

  Een vrouw die trouwde bracht tot 1957 een groot offer. Ze verloor haar baan, en had niets meer te zeggen over haar geld en haar kinderen. Ze behield alleen de vrijheid om in haar eentje boodschappen te doen.

   

  Koeien die graasden in Vinexloze weilanden, gezinnen die in de schemering een potje mens-erger-je-niet speelden – er zijn mensen die met weemoed denken aan het verloren Nederland van de jaren vijftig. Maar het oer-Hollandse Boer zoekt vrouw-gevoel brengt niet in herinnering dat gehuwde vrouwen tot 1957 handelingsonbekwaam waren. Voor vrouwen is er geen enkele reden om terug te verlangen naar de jaren vijftig, toen ze juridisch gelijk waren gesteld aan onmondigen of geesteszieken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen