• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Guerrilla in de jungle

  Door: Twan van den Brand

  In het oerwoud van Nieuw-Guinea knokt een Nederlandse verzetsgroep dertig maanden tegen de Japanse bezetter. Zestien mannen en één jonge vrouw overleven. Ze worden uitgehongerd en volkomen verzwakt teruggevonden.

  De eerste flarden Nederland zijn net bevrijd als persbureau Anep-Aneta op 21 september 1944 nieuws verspreidt uit het geallieerde hoofdkwartier in de Zuidwest-Pacific. ‘Heden werd de redding bericht van 25 mannen en een meisje die gedurende tweeëneenhalf jaar een bitteren guerrillastrijd voerden tegen de Japanners op Vogelkop.’ Vogelkop is het schiereiland aan de noordwestzijde van Nieuw-Guinea. Een blik op de kaart verduidelijkt de naam.

  Anep-Aneta, gelieerd aan de Nederlandse regering in Londen, heeft het op één punt mis. Bij de evacuatie gaat het niet om 25, maar om zestien mannen en één jonge vrouw. Ze vormen het restant van een verzetsgroep die nooit voor de Japanners is gezwicht. Gevechten met de bezetter, ziektes en uitputting hebben de rangen uitgedund. Een enkeling is door vijandige Papoea’s opgepeuzeld.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen