Home Great is Britain allang niet meer

Great is Britain allang niet meer

  • Gepubliceerd op: 22 februari 2022
  • Laatste update 01 nov 2022
  • Auteur:
    Philip Dröge
  • 2 minuten leestijd
Great is Britain allang niet meer

Leuke vraag voor quizmakers: in welk jaar begon het Britse wereldrijk te krimpen? Waarschijnlijk zullen de meeste mensen instinctief een jaartal noemen na 1945. Maar het enige juiste antwoord is 1922. In maart is het exact een eeuw geleden dat de zon begon onder te gaan boven het grootste rijk ooit. Egypte verklaarde zich onafhankelijk en was daarmee het eerste land in een lange reeks dat zich afkeerde van de koloniale meesters.

Achter de krijtrotsen hadden ze absoluut niet door wat voor ontwikkeling daarmee in gang was gezet; ze waren nog erg in hun nopjes dat het rijk in 1919 met de toevoeging van Duits- Tanganyika juist zijn grootste omvang ooit had bereikt. Dus bleven alle aanwijzingen dat het voorbij was met de pret onopgemerkt. Engelse kranten uit de jaren twintig gnuifden hooguit wat over oproerkraaiers in India. Die malloten wilden onafhankelijkheid, stel je voor!

Uit elk artikel sprak een onwrikbare overtuiging – en een enorme arrogantie – dat het Empire zou blijven zoals het was. Die paar onruststokers in Punjab of Bechuanaland waren als kinderen die nog discipline moesten leren. De knoet erover en zonder eten naar bed. Niet dus. Ierland vertrok met slaande deuren uit het rijk. Australië, Zuid-Afrika, Irak en Canada deden het iets rustiger, maar ook zij wilden vrij zijn. Na 1945 ging het hek helemaal van de dam.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Het is een trauma dat veel Britten tot op de dag van vandaag proberen te verwerken. Tijdens het referendum over de Brexit was een veelgehoorde slogan van de leave-mensen: ‘Ik wil mijn land terug.’ Hun land of de wereld? In veel van de uitingen van Brexiteers klonk een nostalgisch verlangen naar pitrieten helmen en kaki driekwartbroeken. Naar de savanne van Togoland, de woestijnen van Transjordanië en de straten van Kowloon. Toen het nog iets betekende om Brits te zijn.

Er is dan ook weinig kans dat de Britten in maart de Egyptische onafhankelijkheid als eerste vallende dominosteen gaan herdenken. Te pijnlijk, zelfs in deze tijden van geëngageerde dekolonisatie. Bovendien is de krimp van hun rijk nog niet afgelopen. Barbados wilde niet wachten op het overlijden van Elizabeth om zich te ontpoppen als republiek en zelfs de Schotten dreigen al jaren hun eigen weg te gaan. Met een grens door de Tweed zou er niks meer great zijn en bestaat Britain helemaal niet meer.

Ondertussen staart perfide Albion driftig naar de eigen navel. Voor hun vrienden in Europa hebben ze hooghartig hun neus opgetrokken. De tekenfilmfiguur die ze als premier hebben, kan de door hem zo plechtig beloofde nieuwe glans maar niet voor elkaar krijgen. Britannia rules the waves? De supermarkten zijn leeg en de Britten winnen tegenwoordig niet eens meer van de Franse visserijvloot.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2022

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer