• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2012

  ‘Goede woningen voor billijken prijzen’

  Door: Frank Kools

  In november 1851 circuleerde een handgeschreven ‘Oproep tot Intekening’ onder protestants-christelijke Amsterdamse notabelen. De opstellers, onder wie koopman Christiaan Pieter van Eeghen en bestuurder Jan Messchert van Vollenhoven, zochten leden voor een nieuwe vereniging. Doel: ‘goedkope en goede woningen te bouwen voor de arbeidersklasse’.

  Aanleiding was ‘de opeenpakking van vele personen in enge lokalen’, oftewel de overbevolking in de oude stad. Doordat de bevolking groeide en steeds meer mensen naar de steden trokken, ontstond daar een groot tekort aan goedkope woonruimte. Binnentuinen werden volgebouwd met krotten, die per kamer verhuurd werden. Hele gezinnen betrokken kelders of zolders. ‘En ieder die een enigszins nauwkeurig onderzoek deed, heeft [het probleem] moeten erkennen’ en maakt zich zorgen over ‘den toestand van de arbeidende klasse’, wist de Oproep.

  Arbeiders hielden door ‘de opgedreven huren’ weinig geld over voor eten. Minstens even gevaarlijk waren ‘de vochtigheid, het gebrek van lucht verversching en licht’ in de krotten. De Oproep legde, zoals vaak in die tijd gebeurde, een direct verband tussen de slechte woonsituatie der armen en de cholera-epidemieën die Nederland tussen 1830 en 1870 teisterden. Burgers vreesden dat ‘de ziektekiemen uit de woningen der proletariërs door de lucht’ naar hun salons zouden reizen, schreef een tijdgenoot.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen