Home Goede vrienden

Goede vrienden

  • Gepubliceerd op: 26 januari 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maartje Hermans

Vaak wordt aangenomen dat de trans-Atlantische verhouding tussen de Amerikanen en de Franse president Charles de Gaulle (1959-1969) niet goed was. De Gaulles onafhankelijke beleid paste niet in de Amerikaanse plannen. Uit Sebastian Reyns Atlantis Lost blijkt echter dat de relatie tussen De Gaulle en de Amerikanen genuanceerder in elkaar zat.


De Gaulle was goed bevriend met de conservatieve president Richard Nixon. Minder goed kon hij door één deur met de Democratische presidenten John F. Kennedy en Lyndon Johnson. In 1962 sprak Frankrijk zijn veto uit over de Britse toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap. Volgens De Gaulle stond het Verenigd Koninkrijk te veel onder Amerikaanse invloed. Dat was tegen het zere been van Washington.

Sebastian Reyn, Atlantis Lost. The American Experience with De Gaulle, 1958-1969
547 p. Amsterdam University Press, € 69,50

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.