• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2010

  Gij zult niet discrimineren

  Door: Willem de Bruin

  De eerste plannen voor grondwetsartikel 1, dat iedere vorm van discriminatie verbiedt, ontstonden vlak na de Tweede Wereldoorlog. Toch duurde het daarna bijna veertig jaar voor het de kracht van wet kreeg.

  In 1983 werd de Nederlandse grondwet ingrijpend gewijzigd. Een van de grootste veranderingen was de aanpassing van artikel 1. Dat luidde voortaan: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

  Tot de invoering van dit artikel garandeerde artikel 4 dat alle Nederlanders gelijk werden behandeld. Het oorspronkelijke artikel 1 omschreef toen nog het grondgebied van het koninkrijk. Artikel 4 luidde: ‘Allen die zich op het grondgebied van het Rijk bevinden, hebben gelijke aanspraak op bescherming van personen en goederen.’ Deze formulering stond, op een kleine wijziging in 1887 na, al sinds 1815 in de Nederlandse grondwet.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen