Home Gezien

Gezien

  • Gepubliceerd op: 28 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins

‘Orde en een rustige opgewekte sfeer in het gezin zijn een remedie tegen de kwalen van deze tijd,’ staat in een Libelle uit 1960. Damesbladen leveren al decennia lang goede raad en begripvolle bemoediging. Van zeep tot soap biedt een nostalgische selectie.

door Marieke Prins

De tentoonstelling begint in de jaren dertig van de vorige eeuw en toont allerlei bladen, van Het Rijk der Vrouw en Beatrijs tot de feministische bladen Opzij en Serpentine, maar het zwaartepunt ligt bij Margriet en Libelle tussen 1950 en 1980.

In deze bladen had de vrouw tot in de jaren zestig een duidelijk afgebakende rol. Maar de revolutie was al dichtbij. In 1970 viel Dolle Mina het redactielokaal van Margriet binnen, toiletpapier in de hand, want er ‘zat een luchtje aan de damesbladen’. Actievoersters en redactie praatten en bleken het over verbazend veel zaken eens. Nog datzelfde jaar liet concurrent Libelle een nummer maken onder redactie van Dolle Mina. Verzoening!

Werd de emancipatie toen snel voltooid? Is het geluk inmiddels bereikt? Nog steeds niet. In hedendaagse bladen minder ernst, maar volop stress: ‘Tobben, piekeren, malen, zo leer je het af’, en: ‘Weg met de slank-obsessie!’ staat in de Cosmo van 2003; ‘Stop met die stressbaan’ in een Viva uit het jaar daarvoor.

De tentoonstelling levert veel kennis over en inzicht in de afgelopen zeventig jaar, is compact, en de artikelen zijn prettig leesbaar. De toon is altijd warm. Daarom is Van zeep tot soap ook een visioen van vrouwensolidariteit, gestold in papier. Vier generaties vrouwelijke wijsheid zijn er bijeen om levensvragen te beantwoorden: oma, Dolle Mina, vriendin en hip buurmeisje. Allemaal begripvol, goed gekleed, en appeltjesfris.

Van zeep tot soap Tot en met 26 september. Persmuseum, Zeeburgerkade 10, Amsterdam. Open: di-vr 10-17 uur, zo 12-17 uur. Info: 020-69 28 810 of www.persmuseum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.