Home Gezien: websites

Gezien: websites

  • Gepubliceerd op: 28 september 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij

Beeldbank
Marktkraampjes op de Nieuwmarkt, een onvervalste mes- en scharensliep, een feestende mensenmassa ter ere van de geboorte van prinses Juliana. Deze taferelen spelen zich af op bekende Amsterdamse plekjes, met op de achtergrond gebouwen van architecten als Berlage en Cuypers. Het Amsterdamse straatleven in de beginjaren van de twintigste eeuw (1905-1913) is prachtig in beeld gebracht op de website van Reclamebureau Peter Scherpenisse. In de beeldbank staan 837 oude foto’s van amateur-fotograaf J.L. Scherpenisse (1888-1966). De bezoeker kan reproducties bestellen.

www.studiops.nl/beeldbank.html



40-45
De Tweede Wereldoorlog blijft boeien. Jong en oud brengen bezoekjes aan de talloze verzets- en oorlogsmusea, slagvelden en militaire begraafplaatsen. Verzamelaars ontmoeten elkaar op ruilbeurzen of vullen hun privé-collectie on line aan. De website van Documentatiegroep ’40-’45 is allerminst nieuw, maar nog steeds een portaal voor velen.

De ongecompliceerde site is een grote documentatiemap, samengesteld door de gebruikers. Die houden elkaar op de hoogte van wetenswaardigheden, documentairefilms of de berging van oud materieel. Ook bieden ze ruilwaar aan.

Naast een voor iedereen toegankelijk webonderdeel is er een afgesloten gedeelte waartoe alleen de kleine duizend leden toegang hebben. Die kunnen beschikken over onder meer een knipselkrant, artikelen en on line films.

www.documentatiegroep40-45.nl


Stamboom

Op stamboom.nl kan iedere genealoog een genealogie- of kwartierstaat op het web presenteren. De site is ontwikkeld door de afdeling Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Kennis over het maken van websites is niet nodig. Iedereen kan een webaccount aanvragen, waarop de gegevens gepubliceerd worden. Wel is het noodzakelijk dat die gegevens met een computerprogramma zijn ingevoerd, waarmee een GedCom-bestand kan worden aangemaakt. Dat bestand moet de bezoeker uploaden om zijn genealogie beschikbaar te stellen. Het bestand wordt uiteindelijk als een echte (stam)boom gevisualiseerd.

Stamboom.nl beschikt inmiddels over een vrij toegankelijke database waarin honderdduizenden personen met hun verwantschappen zijn opgenomen. Zo vullen de genealogen de eigen stamboom aan met behulp van gegevens van anderen of attenderen elkaar op eventuele mutaties

www.stamboom.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.