Home Gezien: Websites

Gezien: Websites

  • Gepubliceerd op: 30 mei 2006
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij
  • 2 minuten leestijd

Fries Scheepvaartmuseum
Octanten en sextanten, scheepsmodellen van palingaken en Friese doorlopers. Het Fries Scheepvaartmuseum heeft een grote collectie, die nu voor iedereen toegankelijk is op een vernieuwde website. Sinds 2004 is met financiële steun van de provincie Friesland en enkele particuliere fondsen hard gewerkt aan het fotograferen en scannen van de gehele museumcollectie. Alle objecten zijn nu voorzien van prachtige foto’s waarop kan worden ingezoomd en van gedegen achtergrondinformatie. 



http://fsm.pictura-dp.nl/index.php 

Rembrandt
Rembrandt van Rijn bracht een groot deel van zijn leven door in Amsterdam. Hij ging er in de leer, vestigde zich in de stad, beleefde er voor- en tegenspoed, en stierf er. Op initiatief van het Rijksmuseum, het Rembrandthuis, het Gemeentearchief Amsterdam en het Amsterdams Historisch Museum is een mooie website gemaakt waarop iedereen kan leren over het leven en werk van de grote schilder in de grote stad.

Via een tijdsbalk en een interactieve plattegrond van Amsterdam navigeert de gebruiker door het leven van de schilder. Achter klikbare items op de plattegrond gaat veel informatie en mooi beeldmateriaal schuil. 

www.rembrandt-amsterdam.nl 

Het Geheugen van Nederland
De website Het Geheugen van Nederland biedt al jaren een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Bibliotheek, coördinator van het project, heeft de site gebruikersvriendelijker gemaakt. De informatie is nu gegroepeerd in vier thema’s: ‘geschiedenis en samenleving’, ‘ruimte en omgeving’, ‘kunst en cultuur’, en ‘media en communicatie’. De hoofdthema’s zijn weer onderverdeeld in subthema’s.

Reden voor de aanpassingen is de aanzienlijke toename aan collecties op de website. Een van de laatste aanwinsten is de ‘Schatkist van het Rijk’, met een selectie van 500 historische objecten uit het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. 

www.geheugenvannederland.nl 

Google
Met een nieuwe experimentele zoekmachine probeert Google zoektermen aan de inhoud van boeken te koppelen. Het werkt daarin samen met bibliotheken. Een term als ‘watergeus’ levert 64 pagina’s op uit 26 boeken. Uiteraard biedt Google ook meteen de mogelijkheid tot aanschaf van het gevonden boekwerk. 

http://books.google.com/ 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer