Fries Scheepvaartmuseum
Octanten en sextanten, scheepsmodellen van palingaken en Friese doorlopers. Het Fries Scheepvaartmuseum heeft een grote collectie, die nu voor iedereen toegankelijk is op een vernieuwde website. Sinds 2004 is met financiële steun van de provincie Friesland en enkele particuliere fondsen hard gewerkt aan het fotograferen en scannen van de gehele museumcollectie. Alle objecten zijn nu voorzien van prachtige foto’s waarop kan worden ingezoomd en van gedegen achtergrondinformatie.
http://fsm.pictura-dp.nl/index.php
Rembrandt
Rembrandt van Rijn bracht een groot deel van zijn leven door in Amsterdam. Hij ging er in de leer, vestigde zich in de stad, beleefde er voor- en tegenspoed, en stierf er. Op initiatief van het Rijksmuseum, het Rembrandthuis, het Gemeentearchief Amsterdam en het Amsterdams Historisch Museum is een mooie website gemaakt waarop iedereen kan leren over het leven en werk van de grote schilder in de grote stad.
Via een tijdsbalk en een interactieve plattegrond van Amsterdam navigeert de gebruiker door het leven van de schilder. Achter klikbare items op de plattegrond gaat veel informatie en mooi beeldmateriaal schuil.
www.rembrandt-amsterdam.nl
Het Geheugen van Nederland
De website Het Geheugen van Nederland biedt al jaren een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Bibliotheek, coördinator van het project, heeft de site gebruikersvriendelijker gemaakt. De informatie is nu gegroepeerd in vier thema’s: ‘geschiedenis en samenleving’, ‘ruimte en omgeving’, ‘kunst en cultuur’, en ‘media en communicatie’. De hoofdthema’s zijn weer onderverdeeld in subthema’s.
Reden voor de aanpassingen is de aanzienlijke toename aan collecties op de website. Een van de laatste aanwinsten is de ‘Schatkist van het Rijk’, met een selectie van 500 historische objecten uit het Belasting & Douane Museum in Rotterdam.
www.geheugenvannederland.nl
Google
Met een nieuwe experimentele zoekmachine probeert Google zoektermen aan de inhoud van boeken te koppelen. Het werkt daarin samen met bibliotheken. Een term als ‘watergeus’ levert 64 pagina’s op uit 26 boeken. Uiteraard biedt Google ook meteen de mogelijkheid tot aanschaf van het gevonden boekwerk.
http://books.google.com/
Dit artikel is exclusief voor abonnees