Home Gezien…

Gezien…

  • Gepubliceerd op: 26 november 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Sabien Onvlee

You like to watch? In het Drents Museum kun je kijken naar archeologische vondsten die een vrijmoedig beeld geven van erotiek en wellust door de eeuwen heen.

 
‘Och, wat zijn ze er toch altijd trots op, hè, die mannen.’ verzucht een dame op leeftijd die geïnteresseerd de vitrine vol Romeinse fallushangers en penispotten (kruiken met een bijzondere tuit ter verhoging van de feestvreugde) in ogenschouw neemt. Je moet haar wel gelijk geven: de erectiedichtheid op de tentoonstelling 100.00 jaar sex is enorm hoog. Toch is dit meer dan een vermakelijk uitje voor wie de vette lach zoekt. Want je steekt er heel wat van op.

Er is veel te zien: van een replica van het beroemde kleine, paddikke Venusje van Willendorf  (circa 25.000 jaar oud) tot een Victoriaanse kuisheidsgordel, en alles wat daar tussen zit. Een prehistorische mini-doorkijkrok; een gouden peniskoker uit de late kopertijd; groot geschapen Griekse saters, Latijnse graffiti van de muren in Pompeï (Filius salax, quod tu mulierorium difutuisti: ‘jij geile vent: hoeveel vrouwen heb je uitgewoond?’) en vertaalde voorschriften uit middeleeuwse katholieke boeteboeken (‘Heb jij gedaan wat sommige vrouwen plegen te doen, namelijk een of ander werktuig of apparaat gemaakt dat op een mannelijk lid lijkt?’).

Terwijl het onderwerp zich bij uitstek zou lenen voor een weelderige decoratie met veel rood velours en donkere nisjes, hebben de makers juist gekozen voor sober en smaakvol. Het enige ondeugende element zijn de kleine hokjes met gordijntjes, die een soort peepshow-effect beogen. Een idee dat versterkt wordt wanneer je in dat hokje in licht gebogen houding door een kijkertje moet turen om te kunnen genieten van (overigens prachtige) negentiende-eeuwse naaktfotografie. 

De catalogus, tot slot, is ook al zo’n aanrader: mooi gemaakt en goed geschreven, vol met interessante verhalen. Wat wil een mens nog meer? Op naar Assen! 

100.000 jaar sex. Over liefde, wellust en vruchtbaarheid

Tot en met 8 februari 2004. Drents Museum, Brink 1, Assen. Open: di-zo 11-17 uur. Gesloten op Eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag. Info: 0592-31 27 41 of www.drentsmuseum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer