Home Gezien…

Gezien…

  • Gepubliceerd op: 26 november 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Sabien Onvlee

You like to watch? In het Drents Museum kun je kijken naar archeologische vondsten die een vrijmoedig beeld geven van erotiek en wellust door de eeuwen heen.

 
‘Och, wat zijn ze er toch altijd trots op, hè, die mannen.’ verzucht een dame op leeftijd die geïnteresseerd de vitrine vol Romeinse fallushangers en penispotten (kruiken met een bijzondere tuit ter verhoging van de feestvreugde) in ogenschouw neemt. Je moet haar wel gelijk geven: de erectiedichtheid op de tentoonstelling 100.00 jaar sex is enorm hoog. Toch is dit meer dan een vermakelijk uitje voor wie de vette lach zoekt. Want je steekt er heel wat van op.

Er is veel te zien: van een replica van het beroemde kleine, paddikke Venusje van Willendorf  (circa 25.000 jaar oud) tot een Victoriaanse kuisheidsgordel, en alles wat daar tussen zit. Een prehistorische mini-doorkijkrok; een gouden peniskoker uit de late kopertijd; groot geschapen Griekse saters, Latijnse graffiti van de muren in Pompeï (Filius salax, quod tu mulierorium difutuisti: ‘jij geile vent: hoeveel vrouwen heb je uitgewoond?’) en vertaalde voorschriften uit middeleeuwse katholieke boeteboeken (‘Heb jij gedaan wat sommige vrouwen plegen te doen, namelijk een of ander werktuig of apparaat gemaakt dat op een mannelijk lid lijkt?’).

Terwijl het onderwerp zich bij uitstek zou lenen voor een weelderige decoratie met veel rood velours en donkere nisjes, hebben de makers juist gekozen voor sober en smaakvol. Het enige ondeugende element zijn de kleine hokjes met gordijntjes, die een soort peepshow-effect beogen. Een idee dat versterkt wordt wanneer je in dat hokje in licht gebogen houding door een kijkertje moet turen om te kunnen genieten van (overigens prachtige) negentiende-eeuwse naaktfotografie. 

De catalogus, tot slot, is ook al zo’n aanrader: mooi gemaakt en goed geschreven, vol met interessante verhalen. Wat wil een mens nog meer? Op naar Assen! 

100.000 jaar sex. Over liefde, wellust en vruchtbaarheid

Tot en met 8 februari 2004. Drents Museum, Brink 1, Assen. Open: di-zo 11-17 uur. Gesloten op Eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag. Info: 0592-31 27 41 of www.drentsmuseum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.