Home Gezag is gezag

Gezag is gezag

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdW

De omgang van gereformeerd Nederland met de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de periode 1945-’49 was een reeks gemiste kansen. Dit blijkt uit Gezag is gezag. Kanttekeningen bij de houding van gereformeerden in de Indonesische kwestie, het proefschrift van oud-burgemeester van Zwartsluis, Dalfsen en Hardenberg Herman Smit.

De gereformeerden, in de politiek vertegenwoordigd door de Antirevolutionaire Partij, veroordeelden de onafhankelijkheidsverklaring van 1945 als een revolutionaire daad. Volgens Smit hielden zij te lang vast aan het bijbelse idee dat alle overheidsgezag door is God gegeven en dus niet bestreden mag worden. Dit leidde ertoe dat gereformeerden de onafhankelijkheid scherper veroordeelden dan andere groepen. En dat terwijl juist zij gebruik hadden kunnen maken van hun zendingswerkers om de relatie met Indonesië te verbeteren. (GvdW)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.