• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2012

  Gevangen in Auschwitz – na de oorlog

  Door: Laura Starink

  Na de bevrijding zaten in Auschwitz 20.000 à 30.000 Sileziërs vast in het kamp. Laura Starinks tante Lotte was een van hen. Met een hongerige maag moest ze de fabriek van IG Farben helpen demonteren. Voor de Russen, die honderdduizenden tonnen materiaal opeisten als herstelbetaling. ‘Je hebt geen idee wat een mens kan uithouden.’

  Aan het werk in Siberië

  Daar komt niets van in, moet mijn Duitse opa Georg Cibis gedacht hebben na lezing van de brief waarin zijn dochter Lotte werd opgeroepen voor tien dagen tewerkstelling voor de Russen. Ze was net zeventien geworden; Duitsland had in april 1945 nog niet gecapituleerd en de situatie in het Pools-Duitse Silezië was bloedlink.

  Direct na de inval van de Russen, in januari 1945, werd het gebied aan Polen gegeven. Het mijnstadje Klausberg, waar mijn familie woonde, werd omgedoopt in Mikulczyce en kreeg een Pools bestuur. Mensen werden lukraak door de Russen opgepakt en naar Siberië gestuurd. Mijn opa ging naar de gemeente en zei: ‘Mijn dochter kan niet weg, ik ben een zieke weduwnaar en ze moet voor mij het huishouden doen.’ De Russen zeiden: ‘Mooi, dan ga jij mee.’
   

  Zo’n 10 procent van de bevolking werd opgepakt om te gaan werken in de Sovjet-Unie

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen