• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Getrouwd met haar talent

  Geen tijd verliezen

  Door: Eric Palmen

  Jeanne Bieruma Oosting moest veel weerstand overwinnen om te worden wie ze was: kunstenares. Ze werd daarin belemmerd door haar vader en de maatschappelijke conventies. Jolande Withuis schetst haar strijd om onafhankelijkheid en erkenning.

  Op de cover van de biografie van Jeanne Bieruma Oosting prijkt haar Zelfportret in werkkiel uit 1938. We zien een vrouw die haar schildershand bijna tot een vuist heeft gebald. Ze is volkomen alleen in haar bezigheid. Het beeld heeft een haast masculiene uitstraling. Biografe Jolande Withuis koos voor dit schilderij omdat het de thema’s in het leven van Oosting in een notendop samenvat. Ondanks alle tegenwerking van het thuisfront en de ‘maatschappij’ is Oosting erin geslaagd te worden wie ze was: kunstenares.

  Haar autoritaire vader, een representant van de Friese landadel, frustreerde haar artistieke ambities door voortdurend te dreigen de geldkraan voor haar dagelijkse levensonderhoud en schilderlessen dicht te draaien. Een dame van stand diende maar één doel in het leven te koesteren: een heer van stand trouwen. Haar vader werd daarin ondersteund door een samenleving die gehuwde vrouwen tot 1956 wettelijk handelingsonbekwaam achtte.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen