Home Geschiedenis in de media

Geschiedenis in de media

  • Gepubliceerd op: 2 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits
  • 2 minuten leestijd

En toen reisde minister van Cultuur Ronald Plasterk op 8 mei jongstleden naar Arnhem, Amsterdam en Den Haag. Het was een nieuwe episode in de continuing story van het Nationaal Historisch Museum (NHM). Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA) om zo’n museum op te richten – Historisch Nieuwsblad berichtte er uitgebreid over in het decembernummer van 2006.

Het was de bedoeling dat het museum in Den Haag zou komen, maar Plasterk besloot tot een competitie tussen de steden Arnhem, Amsterdam en Den Haag. De hoofdstad kwam erbij, berichtte op 26 mei het Algemeen Dagblad, na een indringend gesprek van Job Cohen met de minister, zoals bekend een Amsterdammer. En Arnhem? Het gerucht gaat dat zo de felste tegenstander van een NHM, de invloedrijke directeur van het Openluchtmuseum Jan Vaessen, gepaaid kon worden.
Vaessen bood Plasterk op 8 mei een plan aan voor een museum waarin het ‘gewone’ volk centraal staat. De minister – hij was toch dé intellectueel van het kabinet? – zei: ‘Een echt gezinsuitje. Eerst naar het Openluchtmuseum, dan pannenkoeken eten en dan naar het geschiedenismuseum.’ Amsterdam kwam met een museum ‘dat het debat over de Canon kan aanzwengelen’ en Den Haag dacht aan een museum ‘waarin het nationale geschiedverhaal wordt ingebed in de Europese en de wereldgeschiedenis’.
Veel kranten signaleerden dat het debat over het NHM was ontspoord in ordinair gekissebis tussen steden over wie het museum mag huisvesten. Paul Arnoldussen van Het Parool: ‘Dat NHM dreigt een doodgeboren kind te worden, een museale Betuwelijn.’
Overdreven? Was het maar zo. Plasterk had moeten nagaan aan wat voor een NHM Nederland behoefte heeft. En daarvoor moeten we weten wat het Rijksmuseum over een paar jaar gaat doen in zijn geheel vernieuwde opstelling.
Het idee van een NHM – en bijna iedereen schijnt dat vergeten te zijn – ontstond namelijk eind jaren negentig van de vorige eeuw toen het Rijksmuseum besloot de afdeling Geschiedenis op te heffen. In het nieuwe Rijksmuseum zou die samengevoegd worden met de kunstafdelingen. Bij velen – ook bij dit blad – bestond de vrees dat er straks geen plek meer zou zijn waar de geschiedenis van ons land in een consistent en integraal verhaal wordt getoond.
Maar als de plannen die er nu liggen doorgaan, wordt het Rijksmuseum straks wel degelijk een Nationaal Historisch Museum waarin tal van museale topstukken hun plaats vinden. Wat moet dat andere NHM dan nog tonen?
Hopelijk trapt Plasterk op de rem. En wellicht zou hij dan eens kunnen nadenken over een Nederlandse versie van het Haus der Geschichte in Bonn. Zo’n toegankelijk museum over de recente geschiedenis kan wél iets toevoegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

Paus Franciscus is overleden. Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen met Frans Willem Lantink De paus en...

Lees meer
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer